Citat:

Prvobitno poslao korisnik  NightSky

Pade mi još nešto na pamet da pitam, a isteklo mi vrijeme za editovanje predhodnog posta.  

Ako svejedno moraš plaćati deductible do određene cifre, a zdravstveno osiguranje koje uplaćuješ ti ne pokriva sva liječenja, koja je onda uopće poenta zdravstvenog osiguranja?  

Je li to ovo što govoriš, Vuxanne, "Proracunaju koliko daju godisnje (daju recimo 5000 ako imaju porodicu). Ako su zdravi, placaju sve sami do te cifre. A sto su matoriji, onda im ovo i vredi ako su bolesniji. Ili uzimaju neki "health savings account". "  
Znači li to da možeš otvoriti i neki štedni račun u koji uplaćuješ recimo 5 000 godišnje (ili više) za potrebe liječenja u budućnosti? 

Ti kažeš da plaćaš 400 dolara mjesečno. Da li taj novac ide "u ništa", ako već masu stvari moraš plaćati, a svejedno osiguranje ne pokriva puno toga? 

| 

Ako si recimo mlad i zdrav, skoro nikakva. Samo za ne-daj-boze. Vecinom ide u nista jer pokrivaju samo neki procenat obicnih pregleda. 
A ako recimo odes u bolnicu, cesto ti samo prenociste kosta npr. 2000 dolara i za par dana lako ti probijes tu sumu pre "deductible". Npr ako ti bolnica da racun na 20 000 a ti imas deductible od 5000. Placas prvih 5000 a sledecih 15000 mozes npr da platis 20 %. Tako da to bude 5000 + 3000 = 8000 dolara. 
A cesto imaju i nesto sto se zove "maximum out of pocket" pa da imas limit koliko maksimalno mozes da platis. Meni je recimo za studentsko osiguranje to bilo 2000. Slomis ruku - 2000 placas, operacija 2000. Sta god zaglavis u bolnici naplate ti 2000 ma koliki bio racun. E tad to osiguranje ima smisla.