Ovo je od nase V777 koju nisam vidio na forumu jos od pada Vizantije:
Evo I mene s izvestajem o tome kako sam uspesno okoncala svoje dobijanje useljenicke vize za USA.
Prvo I najvaznije: Milose, svaka ti cast na postavljanju ovog bloga. Meni je veoma veoma mnogo pomogao, bila sam pripremljena super za gotovo kompletan postupak.
Ja nemam generalno nista mnogo vise da dodam u odnosu na sve napred navedeno mojih prethodnika, a da se ne ponovim.
Lekarski pregled: zakaz dan ranije u Smiljanicevoj, uradjen izuzetno efikasno, brzo, sve za jedan dan, 85$ pregled 3400 din. 2 vakcine. Vadjenje krvi ujutro, moze se doruckovati pre dolaska, zatim odlazak u Studentsku polikliniku koja je u ulici Prote Mateje, (druga paralelno od Smiljaniceve, 2 minuta hoda), dolazak u zakazano vreme na pregled, dobijanje vakcina, odlazak…
Intervju: dolazak malko ranije od 8 I 30 ujutro. Kad sam ja bila na intervjuu, osim mene, bio je jos jedan stariji bracni par za useljenicku vizu, I dosta ljudi za turisticke vize. Predaja dokumenata (ja sam imala originale I po jednu kopiju od svega), ukoliko imate zavrsen faks, ponesite I Diplomu, ne samo Uverenje o diplomiranju (ja sam prevela Uverenje, ne Diplomu, jer mi je do sada uvek trazeno Uverenje, a ne Diploma, slucajno sam ponela Diplomu tj. Overenu kopiju iste na srpskom jeziku, koja mi je kasnije vracena)), ponela sam I spisak ocena, ali mi je vracen, uzeta je i diploma srednje (naravno prevodena na engleski) Medjunarodni izvod iz MK Rodjenih, moze onaj s vise jezika, uzeta mi je kopija, vracen original, izvodi iz kaznenih evidencija (ukoliko ste ziveli u nekoj drugoj zemlji duze od 6 meseci, obavezno pribavite Izvod I iz te zemlje), samo su izvodi iz kaznene evidencije uzeti originali, a vracene kopije, svi ostali dokumenti su uzete kopije I vraceni originali. Garanciju sam imala I-134, (davalac garancije poslao mi je I izvod s bankovnog racuna kao I document – potvrdu od poslodavca da radi u toj companiji), nisam imala potvrde od banaka koliko imam novca na racunu, niti mi ih je ko trazio.
Vizu sam platila $755.
Intervju s visa officerom: krajnje opusten I kulturan, u veoma vedrom duhu, nekoliko minuta, prvo na Srpskom, kasnije na Engleskom, o dokumentima (koja je vec ujutro pregledao nas sluzbenik u ambasadi I koji je takodje bio prisutan u toku intervjua), o mojim planovima cime zelim da se bavim u USA, gde cu da idem za prvo vreme, kada cu da idem, uzimanje otisaka prstiju I to je to…Vizu sam dobila narednog dana u 15 sati po podne, a intervju je bio negde oko 11 I 30 pre podne prethodnog dana.
Pri dobijanju vize, dobila sam I zapecacen koverat, koji treba da se odnese u rucnom prtljagu, ne otvara se, I predaje se na aerodromu, dobila sam I obavestenje o dobijanju SSN-a, gde se navodi da, ukoliko ne stigne SSN u roku od 3 nedelje, treba da se ode I vidi gde je, te ukoliko jos nije stigao, da ce se poslati, u roku od 2 nedelje po predaji sve potrebne dokumentacije…Znaci, SSN najkasnije za 5 nedelja.
Moji utisci iz USA ambasade I celokupne organizacije oko dobijanja useljenicke vize su izuzetno pozitivni, tako da nemam apsolutno nikakvih zamerki ( u poredjenju s nekim drugim ambasadama), svi zaposleni su krajnje opusteni, prijatni i predusretljivi. Zelim jos jednom da se zahvalim Milosu na postavljanju ovog bloga, a svim ostalima koji tek treba da prodju ceo ovaj process, da pozelim da prodju kao ja pa I jos bolje.
Ukoliko neko ima dodatnih pitanja slobodno moze da mi postavi pitanje, odgovoricu sve sto mogu. Izvinjavam se zbog izostavljanja mozda jos nekih detalja…ako se setim, sigurno cu da ih dopisem.
26.5.2008 - uzvratio sam im svojom kovertom
29.5.2008 - dobili su moju kovertu
04.2.2009 - stigla druga koverta
19.2.2009 - uspjesno zavrsen ljekarski pregled
26.2.2009 - AOS stigao
13.3.2009 - zakazan intervju
17.3.2009 - Dan kad sam pozelenio