I ovde su parkovi izumrla kategorija. Ja sam cesto jedini u parku sa svoje dvoje djece i kad je ljepse vrijeme. Nigdje nikoga, mozda samo predvece ili nedeljom, iako su i tate i mame uglavnom nezaposlene, ali se gledaju razni rijaliti programi i serije po cijeli dan i uvece. Djeca se uglavnom jedino i povremeno igraju po trznim centrima dok im roditelji sa druge strane pozajmljuju novac da bi kupili te iste lcd televizore u trznim centrima da bi se dokazali ljudima oko sebe kako oni imaju. Dalje, drustvo iz mladosti, sa posla, iz skolskih dana rasuto na sve strane bez organizovanog druzenja u vecernjim satima, bez sportskih aktivnosti, i bez volje da podijeli neciju prijateljsku svakodnevicu. Znaci prijateljstva ima ali na papiru, onako usput bez neke obaveze prema nekom, sto zbog gubitka volje, sto zbog opterecenosti nemastinom. Izolovanost medju ljudima ogromna. Ljudi oko mene zive na nacin da im je drazi i preci neki tamo politicar iz Banja Luke ili Beograda koji se pojavi na tv nego prvi komsija?! I tako kao i drugi obicni balkanci mogao bih u nedogled.
Sve sto smo slusali od polupismenih nasih gastarbajtera 70-tih i 80-tih kako se u Njemackoj puno radi, kako nema druzenja, kako je sve u novcu, rijaliti programi itd. je zapravo stiglo kod nas, samo sto mi to nemamo snage da priznamo. Demokratija je donela sve to i kod nas. Zasto je samo Amerika gomila klovnova?! Tom logikom razmisljanja i Bosna je danas gomila "siromasnih" klovnova, pa se 1. maja ako me izvuku nema sta razmisljati, nego treba pakovati kofere. Nikad vise ni ovde druzenja, solidarnosti i ljudskih prava kao nekada. Sami smo krivi, ali nazad nema, pa svako treba da vaga sta mu je draze zivjeti u nadi da ce se to vratiti i zazivjeti ili dici sidro odavde. Nazalost mi smo nauceni da nas sunce tudjeg neba nece grijati kao nase pa makar pasli travu na nasim prostorima, te padamo na lazni patriotizam od kog samo zive pojedinci. Toliko od mene.
Srecno svima 1. Maja.
Last edited by jovke; 25.04.2012 at 01:50.
|