04.05.2012, 12:53
|
 |
Stari vuk
|
|
Datum prijave: 20.02.2012
US lokacija: Las Vegas, Houston, Chicago
YU lokacija: Sombor-Novi sad, Srbija
|
|
Citat:
Prvobitno poslao korisnik vuxanne
Ovde najcesce svako naravno gleda samo sebe i najcesce neces poznavati nijednog komsiju osim ako radis sa njim, budes u nekom savetu zajedno, ako vam deca idu zajedno u skolu ili ides u isti verski objekat. A i to nije zagarantovano.
To slaganje komsija mislim da je samo u filmovima...
Nemoj da ocekujes ovde neki kolektiv, neko zajednistvo, neke veze medju ljudima. To ces ovde naci samo sa strancima. Ovo je individualisticko drustvo gde svako gleda prevashodno sebe i bori se za svoj opstanak. Ovi ovde su preci imigranata, onih koji su napustili sve bez razmisljanja i krenuli od nule. Drugaciji im je mentalitet, nema tu kafenisanja, nenajavljenih poseta. Cak sta vise ima kontrast od toga, imaces svoj prostor, niko ti nece banuti nenajavljen, posete su jako formalne, unapred zakazivane, a prava prijateljstva sa Amerima se sporo i polako razvijaju. Na to se bolje pripremi jer ove stvari sto su nabrojene u tvom postu, bas suprotno od toga je ovde. I hoces pobeci od ljudi, bices vise prepusten sebi, pogotovu na pocetku...
|
Znam ja sve to, eto 4 godine se navikavam i ne mogu se naviknuti ovde gde sam i mada smo bliski po svemu (Srbija-Bih), osecam da bih bio manji stranac u USA nego ovde gde sam. U USA je normalno recimo da si stranac jer ih ima puno, a ovde nije tako. Svi vicu: Srbija, Srbija...a kad se upoznas sa nekim onda je ono: a i ti si dosao ovamo, bolje da se vratis odakle si dosao kad zavrsis to sto radis. Od vise ljudi (starosedelaca) sam dobio takve "savete" mada je posle rata i ovamo doslo masa ljudi, pa valjda su "domaci" i kivni na nas "strance" ovde.
|