Kao prvo, stvarno nisam mislio na stanove sa napucanim teretanama (to sam dao samo za primer onog od 6500$). Svi klikcete na najjeftiniji deo San Franciska....da, tu su kuce jeftinije i ima zasto su jeftinije. Da je potraznja velika, ne bi bile jeftinije. Photographer je bas dao i kucu do samog okeana. Ko sto rekoh, ako volis da ti je preko leta 15 stepeni i oblacno stalno....nema problema. Takodje, koliko je npr udaljena zeleznicka stanica za nekog kome to treba, koliko je udaljena finansijska cetvrt i ono sto bi rekli centar grada? Kada bi preneli ovo na Novi Sad i razgovarali o cenama u Novom Sadu, ja bih pricao o Limanu....a vi o Klisi i Adicama. Ocigledno se tu ne razumemo. Ja kada mislim na cenu u gradu....onda mislim na ipak neki prosek (i delove grada gde bi ljudi pozeleli da zive). Ni ovde Google, ni Facebook, ni MS nisu u centru grada, nego u predgradjima. Razlog tome nije zato sto je ljudima jeftinije tamo da zive, nego zato sto je tamo tzv industrijska zona (gde ces ti jedan googleplex smestiti u san francisko) i samim tim poslovni prostori su jeftiji. Sto se tice ljudi, slobodno mozes pogledati koliko kosta zivot u Mountain View ili Palo Alto. Samo molim vas nemojte googlati East Palo Alto...jer to nije ista stvar. Ja se slazem da ljudi zaradjuju drugacije ovde, ali ne zaradjuju svi. Isto imas ovde ljude koji rade za 8h na sat...i njihov izbor je da uzmu nesto jeftinije, sto je opet kako ste nasli 1800$. Koliko placaju stan ljudi u ostalim krajevima koji rade za 8$ na sat ? Koliko placaju inzenjeri? Posto sam bio u tom Wheaton koji je Landlord spominjao i znam o kakvim kucama prica, u takovm mestu ovde (sa losijim skolama) takav stan bi te izasao 750k$. E sada, ako vi uprete google vi cete naci i za 250k$ bogu iza tregera, ali to onda nije realno poredjenje. U Atlanti su kuce daleko daleko jeftinije nego ovde, i sama pomisao na poredjenje je glupa. Kada sam dosao ovde sam gledao sve zivo, i duplexe i stanove i sve zivo sto je bilo u ponudi (koja je bila siromasna). Uleti ponekad nesto povoljno, nas 30 se prijavi....nisam nikada ni dobio poziv nazad. Zasto? Pa zato sto nisam na prethodnom mestu ziveo 5-10 godina, zato sto ne radim u istoj firmi 5 godina i zato sto sam ozenjen sa zenskom osobom, sto znaci da cu mozda imati dece. Jednom smo nasli 2 bdr 1 bath za svega 2k$ u San Francisko. Ako nas nije bilo 50 u tom stanu koji smo popunili aplikacije, nije bio nijedan. Kada bi to bila realna cena....sigurno ne bi tolika navala bila.
Citat:
Moj skroman zakljucak je (nemam pojma ne zivim tu, samo ovako virtuelno) - ne idi u SF bez dobre plate i posla u nekoj valjanoj industriji. Ako ces da sljakas za minimalac ili ces ziveti sa druge strane zaliva jer ces to moci da priustis ili bolje idi negde drugo... Zar ne?
|
Upravo tako :-)
Odleteli smo mi sa teme Atlante.