Za masu stranaca sto poznajem iz raznih krajeva ove nase planete sa americkim obrazovanjem cesto izbor gde bi da zive u SAD je ili San Francisko, ili Njujork, eventualno Cikago i slicni gradovi. Mislim da ih znam bar desetoro sto su otisli da zive u Silikonsku dolinu (naravno vecinom su to CS, CE, EE, ME zanimanja)...
Bila sam u Cikagu vise puta i u odnosu na sve ostale gradove u kojima sam bila za sada ovde u SAD (nisam bila jos u Kaliforniji pa to izuzimam a ni u svim drzavama) moj utisak je da je grad koji definitivno ima neki svoj smek. Retko u kom centru grada se mozes tako lezerno setati bez da te neki beskucnik non stop startuje. Lep i cist u centru, masa zanimljivih stvari ima da se vidi.
A gde ce covek ziveti da mu bude "lepse" zavisi pre svega od unutrasnje srece i mase faktora osim geografije i arhitekture. I sve je stvar licnih ukusa o kojima definitivno ne treba raspravljati. Mnogi ce da sele iz mesta u mesto tokom svog zivota ne uvek zbog geografije i arhitekture (mada bice i toga u odlukama naravno), ali pre svega ce to cesto biti zbog nepredovanja u karijeri (o, da ima i toga)... Koliko vidim dodjosi (u koje mi spadamo) ce uvek na kraju krajeva pre preferivati da zive negde je sto vise stranaca (sto bi ovi rekli "diversity") jer se tu bolje i prirodnije osecamo.
Da li je lepsi San Francisko ili Cikago mislim da je u principu totalno nebulozna diskusija. Cemu to? Retko sam cula Amere da uporede gradove, mesta i sela onim zarom koji se srece kod nasih ljudi (ex Yu). Npr. jedan je rekao za grad od 350 000 stanovnika da je selo (a u SAD je mesto od 8000 dusa - town a ne village). A kod nas je taj neki kolektivni identitet takav da neko daje sebi na vaznosti ako je iz necega grande mega giga naspram necega drugog sto zaboga za njegovu malenkost nema dovoljno lepo nesto.
Ja garantujem da oba spadaju medju "lepse" americke gradove. Ako neko proputuje preko 10 americkih drzava i vidi deset velikih gradova slicne dimenzije nek me ispravi.
Last edited by vuxanne; 21.06.2012 at 23:50.
|