View Single Post
Staro 22.06.2012, 11:30
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Photographer Prikaz poruke
Opet se mesaju San Francisco i San Francisco Bay Area....

Mesate babe i zabe. To sto je u Palo Altu jedan cena stana a u SF-u druga (niza) nema veze ni sa klimom ni sa lepotom zivota tamo vec iskljucivo sa odnosom ponude i traznje koja opet nije takva zbog lepote i kvalitetnih skola vec zbog prisustva velikih softverskih kompanija i njihovih zaposlenih koji imaju nad prosecne plate...
Ja pominjem San Francisko zaliv i Cikago metro oblast. Ameri obicno kazu ime tog downtown-a jer obicno racunaju ceo taj metro u nesto. Kao npr. zivis u Borci - ti si iz Beograda. A cak ljudi iz Meriville-a koji je u Indijani ce reci da su iz Cikaga. A kako je za San Francisko zalivsku oblast ne znam, nisam bila tu, ali sam cula ljude da kazu da zive u San Francisku ako zive i rade u Silikonskoj dolini. Masa ljudi tako kaze jer ovde obicno gledaju oblast a ne bas sta spada u neki zip code tacno (to im je vise administracije radi danas kad su se gradovi i mesta slili jedni u druge).

Slazem se da tu cenu zivota tu diktiraju kompanije sa zaposlenima koji imaju ogromantne plate u odnosu na mnoga druga zanimanja u razlicitim gradovima (pa cak i na ta ista samo na drugim lokacijama). Gledala sam stanove za iznajmljivanje u nekom gradu totalno sa druge strane (istocne). Neverovatno kako prisutstvo necega diktira cenu stanova i svega ostalog. Npr. imas dobru skolu, kuce i stanovi mogu da budu apsolutno isti kao neki koji su u susednoj oblasti, cak i npr. losiji, ali cene ce da budu vece samo zbog osnovne skole za koju tvrde da je najbolja u kraju. I ko ima dete taj uzrast, zivece tu samo da bi dete moglo da ide u tu top skolu.
Reply With Quote