Ja generalno mislim da je taj "Walmart nacin zivota" pre svega vezan na orijentisanost na sto nizu cenu. Bio to Walmart, Target, Meijer, Kroger, Costsco, Aldi - kakva god da je prodavnica - najvesce je alfa i omega kriterijum za odlucivanje gde je bolje ta niza cena. Kvalitet cesto ko shisha, bitno da je koji cent dole. Mene ce uvek fascinirati to koliko su neki Ameri sposobni da jure te kupone, te "deal-ove", jure te neke kvazi rasprodaje, osecajuci ushicene kad su nesto kao sacuvali. A industrija je takva da ih ubedi da stvarno stede sto vise trose. Totalna nebuloza. I ma koliko oni para zaradjivali, njih ce sistem ubediti da zive skoro na ivici, da kupe kucu skupu maksimalno koliko mogu ili maltene jedva mogu, kola isto naravno, a onda ce da jure da ustede na namernicama. Ne svi, postoje i ljudi koji na hrani nece stedeti koji ce kupovati sve organik, sve energy efficient, vlada podrzava tako sto skida sa poreza da imas energetski efikasno vozilo, belu tehniku, dom. Da kupujes lokalno a mislis globalno i te fore. Ali velika vecina je totalno potrosacki nastrojena. Kupuje se jako puno, to im je i porodicna zabava i nacionalni sport. Ako odete u skoro bilo koji Americki grad i pitate se gde su ljudi - idite u velike shopping centre i mall-ove i nacicete buljuk. Neki se setaju i uzivaju u dobrim rashladnim sistemima, a masa groznicavo trazi nesto sto nije znala ni da im treba - novi proizvod, novo zadovoljstvo.
Ja bih rekla - taj "walmart nacin zivota" se moze sumirati u walmart misiji - Lower prices. To nije samo Walmart, to je masa drugih prodavnica. Bitno da se kupi, cena je bitna. A kvalitet, ceskacemo glavu kad se to raspadne samo dovoljno da se odlucimo za neko novo njesra koje cemo nabaviti da zameni to staro njesra.
Tako im je u industriji. Parametar nad parametrima je low cost. Sto jeftinije to bolje. Pa kad ti nabudzen auto crkne zbog Kineske (moze i Kambodzanske ili koje vec) komponente, no frks. Outsourcing how yes no. Globalization rocks. Walmart stil industrije. Cena vlada. Svuda je to prisutno.
Upravo drzim onlajn predmet imam samo Americke studente pa tako neke teme biraju za magistarske pa sam skroz u tom fazonu, ne zamerite ("International Studies"). Jedan hoce da poredi prebacivanje fabrika jel bolje u Kini ili Indiji (walmart stil bolje) a drugi isto nesto vezano za sto jeftnije opreacije/proizvode u nekim svetskim vuko...ama. I to sve Walmart style. Low cost.
A evo u tom stilu i jedna slidza za ilustraciju, poster onog dokumentarca sto sam ranije pominjala, svaka slucajnost sa bilo kojom drugom kompanijom nije slucajna