Citat:
Prvobitno poslao korisnik bora
uh druze ti si mnogo toga propustio izgleda
nije pitanje kretanja u isti krugovima drustva nego razumeti zemlju gde zivis
ako upalis televiziju pola sata- sat dnevno te ti stvari nece "promaci" sigurno
ili ozda ako pitas svoje kolege ("prave amere")sa posla neke stvari mozda ti se otvore "vidici"
na primer na ovom forumu nisam skoro nista procitao na temu da je amerika je vec skoro deceniju umesana u DVA rata i da su potrosene stotine milijardi dolara uzalud - kako mislis da to utice na zemlju gde zivis ?dali mislis da te se to netice jer je glavno da se prave svaki dan desetine aplikacija za androidne telefone ??
ja sam vec pre nekoliko puta komentarisao da ovaj forum pruza dosta informacija u nekim sferama ali je za neko sire shvatanje zivota u americi jednstavno veoma jednodimenzionalan i nepruza nikakvu realnu sliku.
gajenje marihuane u americi je recimo mnogo isplativiji "biznis"nego bilo koji drugi posao koji se nudi "investitorima" -relativno malo ulaganje,siguran plasan "proizvoda" ,100% profit je norma .itd
Inace prodaja oruzija belezi najveci rast u urbanim centrima amerike ne nekim" vukojebinama" nego gradovima
svake godine po 10% vise nego prethodne
sto se tice IT -ja plate vam definitivno "padaju" (u odnosu na pre desetak godina) i tu nema sta da se raspravljamo - isto tako postoji i mali sitan problem a to je "outsourcing " (verovatno tvoja "omiljena" rec -IT se "prebacije " u Indiju /Aziju ) i na kraju to je industrija gde je "radni vek" po firmi najkraci -znaci na svakih nekoliko godina dolazi novi talas IT strucnjaka koji znaju i vise i bolje i samim tim "ugrozavaju" stariju ekipu -ja znam dosta o IT -ju (moj brat se time bavi u Francuskoj za EDF) i upoznao sam dosta tvojih "kolega" u US pa i par njih u SF - to nisu preterano "matori" ljudi (oko 40-45 godina) ali su tokom zadnjih 5-6 godina "ispali iz igre" iako su imali decenije iskustva -sada na primier mogu da rade samo part time ili neke sitne projekte po ugovoru -jednostavno su se setali od firme do frime svakih 3-5 godina dok na kraju nisu bili kasirani u jednom trenutku .
|
Ja bih samo da se osvrnem na deo oko IT-ja.
Na forumu po mom misljenju ima ubedljivo najvise clanova koji rade u IT-ju i u SAD. Takodje verujem da svi mi koji radimo ovde, radili smo i u Srbiji to. Tako da smo na neki nacin bili i na strani outsourcing-a.
I sada ti nama otvaras oci u necemu gde svi radimo (ovde se ogradjujem ako ti radis takodje, mada iz par postova nisam to zakljucio), na osnovu iskustva tvog brata i ljudi koje si upoznao.
Pa zar ne mislis da mi upoznajemo malo vise ljudi iz IT-ja pored nas samih koji radimo u njemu. Sa foruma smo svi rastrkani po raznim krajevima SAD, radimo na razlicitim pozicijama i kompanijama + dodaj ljude koje znamo licno koje rade takodje na razlicitim pozicijama u nasim i drugim kompanijama sirom SAD i sveta.
I pored svega toga ti nama pricas kako mi ne vidimo neke stvari a ti da?!
Poredjenje plata pre deset godina i danas je po meni u najmanju ruku smesno a jos smesnije da ce IT da se prebaci u Indiju. IT-ju ide nikada bolje, zbog raznih stvari koje su svima postale dostupne.
Veca je konkurencija na poslu ali takodje i mnogo lakse da se zapocne biznis. Ljude koji si spomenuo, ako su ispali iz igre, ispali su samo iz razloga jer nisu vise strucni. Stvari se brzo menjaju i ako ih ne pratis ispadas iz igre ma koliko star bio.
Ako se negde ceni iskustvo to je u SAD. A outsourcing-a je uvek bilo i bice, ali takodje se zna sta se salje preko. Moja firma saradjuje iskljucivo sa velikim kompanija u SAD i svetu. Da vidim da sklopis jedan posao sa njima gde ces da outsourcujes kompletan ili znacajan deo posla. Ponavljam, zna se sta se salje preko i na koji nacin i pod kojim nadzorom.