Jeste, postoje osobe kao ja koje uspeju da izgube zelenu kartu.
Da bude jos zanimljivije, izgubio sam je u aerodromu u Nemackoj na putu za Srbiju.
Ne zelim sada da pricam svoje dogodovstine sa osobljem lufthanse i to da tvrdim da mi je neko od avionskog osoblja ili ekipe koja cisti avion uzeli novcanik (pored svih dokumenata osim pasosa imao sam i $200 u gotovini), vec su samo objasniti proceduru izdavanja nove zelene karte.
Po dolasku u Beograd zvao sam SAD ambasadu da se informisem sta da radim. Procedura je jednostavna, ako znate svoj alien broj ili imate kopiju zelene karte ili imigrantske vize u pasosu mozete dobiti provremeni papir kao dokaz o statusu u roku od 24-48 sati. Ako ne znate moze da potraje koji dan duze jer moraju da ga nadju za vas.
Ja sam imao pasos sa sobom i takodje sve kopije svojih dokumenata na dropbox-u. U razgovoru sa njima ispostavilo se da je proslo manje od godinu dana od kada sam usao po prvi put u SAD sa imigrantskom vizom i na njoj sitnim slovima pise da iako je viza istekla vazi kao dokaz mog statusa u roku od godinu dana. Tako da mi nista posebno nije trebalo od ambasade.
Istog dana sam pokrenuo proceduru za izdavanje nove zelene karte, popunio sam online obrazac
I-90 i uplatio $450 dolara (Ovo me je zabolelo).
Nakon 7 dana sam krenuo nazad za SAD i vec u Beogradu sam naisao na probleme. Nisu hteli da me puste u avion jer imam isteklu vizu. Nije pomoglo ni objasnjavanje i citanje sitnih slova. Let je u 6 ujutru i SAD ambasada ne radi tako da nisu mogli da zovu. Ja sam se toliko iznervirao da sam hteo da zovem aerodrom u Hjustonu i da trazim imigracionog sluzbenika da im objasni. Srecom posle natezanja poslali su me kod 5 osobe koja je srecom po mene imala 10ak dana pre toga isti problem i ona je licno zvala ameriku i proverila i dala mi je zeleno svetlo za let.
U Frankfurtu naravno isti problem opet, objasnjavanje, setali me na 5 mesta da bi me na kraju neko saslusao sta pricam i dozvolili da udjem u avion.
U SAD slecem, idem u red za rezidente, dolazim do imigracionog sluzbenika, covek mi trazi pasos i zelenu kartu ja mu dajem pasos i kopiju zelene karte

Nije proslo naravno

Objasnim, covek se smeje malo i kaze moram da idem na proveru, tako da su me poslali u istu kancelariju u kojoj sam bio i prvi put kada sam ulazio za imigrantskom vizom. Tamo sam sa svim sumnjivim likovima i posle nekog vremena dolazim na red i zavrsavam sve za 5min.
Trebalo je 3 meseca da me pozovu da idem da dam biometrijske podatke i nakon toga jos 4 nedelje da mi stigne zelena karta. Znaci 4 meseca, $450 i mnogo izgubljenih zivaca.
U medjuvremenu sam isao i na Jamajku gde mi viza ne treba ako imam zelenu kartu pa sam i tamo morao da objasnjavam i jedva me pustili. Ja sam pre Jamajke isao kod imigracionog i dobio pocet u pasos koji je sluzio kao dokaz mog statusa na narednih godinu dana jer mi je ono uz vizu isteklo. ALi to mi nista nije pomoglo kod ponovnog ulazenja u SAD, svaki put sam isao na detaljnu proveru. Kada dodjem na red sve je gotovo za 3min, ali se uvek nacekam jedno 30-45min jer pre mene uvek ima gomila ilegalaca koji pokusavaju da udju sa laznim vizama, i pasosima.
Ovo sve se desavalo u maju mesecu ove godine.
Cuvajte svoju zelenu kartu