View Single Post
Staro 04.09.2008, 08:21
srdjevic's Avatar
srdjevic srdjevic je offline
Administrator

Datum prijave: 19.05.2005
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Ma nema na čemu ljudi, samo pitajte, i (što reče c_m, pročitajte kompletan forum, ima puno toga zanimljivog i na ovu i na ostale teme.

Samo, velika je šteta da je blog zapušten tako... Ali zato sam ja tu, tako da, ako znam, dižem ja dva prsta odma', samo ako sam prisutan.

Citat:
Prvobitno poslao korisnik cinderella_man Prikaz poruke
Druga opcija
Da li postoji mogucnost da se prvi racun otvori u nekoj "credit union"? (to bi kod nas bilo nesto kao kreditna zadruga)
Tamo bi moglo mozda da se dobije kreditna kartica bez depozita.
Stvarno ne znam. Nisam ništa čuo na tu temu, a koliko vidim po netu, postoje i restrikcije neke i čudesa... Valjda bi se trebalo raspitati možeš li ti uopšte to...

Citat:
Prvobitno poslao korisnik cinderella_man Prikaz poruke
Treca opcija
Postoji mogucnost da nas neko od nasih prijatelja,rodjaka koji su rezidenti USA
stave "na karticu" kao joint owner" ili authorized user".Zavisi kakvu karticu oni imaju.Ako sam ja dobro razumeo u toj varijanti mi bi u startu preuzeli njihov "FICO"skor i nadalje lakse i brze dobili prvu samostalnu kreditnu karticu.
Jel gresim u vezi ovoga? Da li je ovo pametno da se uradi?
Kada preuzimas neciji skor preuzimas i dobru i losu istoriju koja se pripaja tebi.
Sada ne znam da li to vazi samo dok si na toj zajednickoj kartici ili bukvalno stoji i tebi 7 godina?
Postoji! I ovo je priča za sebe. Dakle, privucite stolice....

Pola toga što si rekao si u pravu, a pola nisi. E sad redom.

Na kredit (bilo koji!) mogu da te stave kao co-owner-a, to je tačno, u vezi toga ne grešiš. Da li je pametno? Jeste.
E sad druga polovina - totalno netačna. Paz' 'vako: Kad se aplicira za kredit (odeš u banku ili /mislim da ima formulara za joint credit form i/ online), onda je prvi kupac taj tvoj, a ti si drugi. Zašto? Zato što se gleda istorija nosioca kredita za određivanje uslova pod kojima ćete dobiti kredit. To znači da ako vam je ta "veza" kreditno sposobna, računate na 4-cifrenu (ili 5?) sumu, unsecured, sve što bi "veza" u tom momentu mogla da dobije da aplicira i sama za kreditnu...

Međutim, ne preuzimate vi "vezin" skor, nego ga koristite za dobijanje određenog kredita. Kad preuzmete kredit, onda plaća ko hoće, je li, a na kreditnoj istoriji i vašoj i "vezinoj" piše isto za taj kredit. To bi značilo, u$erete li taj kredit, nagrabusila ga "veza" na idućih 7 godina (imaće mrlju na tom kreditu). Dakle, vi samo "delite" taj kredit sa "vezom", te se taj kredit pominje u kreditnom izveštaju obojice. Ništa više.

E sad... Zato ćete možda shvatiti kad dođete (kao npr V777 što je imala problema) da se ljudi ne odlučuju tek tako olako na takve ustupke, dakle, ukoliko imate takvu mogućnost (prijateljski savet), cenite to maksimalno i pazite šta radite sa tim kreditom makar.

Ja sam, recimo, (srećom došao dok se ova recesija nije osećala toliko, još i pre pada cena nekretnina) imao ludu sreću da imam ovde strica, a kako mi je auto bio prvi na listi, tu mi je (kralj!) pomogao. Na velikom kreditu (skoro pa 5-cifren) sam dobio dobre uslove, i sada mi je taj kredit najduži a velik, tako da sam posle već par meseci dobio karticu na 300 kinti unsecured druge banke (tu dinamiku ne preporučujem nikom - ja sam se lično zaleteo sa apliciranjima pa dobio etiketu "too many...")

Toliko za sada (a vi pitajte dalje). Opet 2 ujutru....