[QUOTE=Homer Simpson;33154]S obzirom da sam procitao skoro sve teme/post-ove na forumu i da sam (pozitivno) iznenadjen kolicinom kvalitetnih informacija (posebno za jedan domaci forum) - svaka cast, respect :bravo: :bravo: :bravo: , necu mnogo smarati.
Interesuje me par stvari koje nisu odgovorene/pomenute ili nisu dovoljno jasno definisane. Dakle, idemo ovako:
1) cena smestaja - koja je razlika (npr. u %) izmedju nekog bas dobrog kraja, nekog ok i nekog osrednjeg (znaci ne racunajuci ultra-mega-giga kao ni, sa druge strane, ghetto i sl.). Moze po kvalitetu nekretnina ili po bezbednosti (npr. od nekog bas-bas bezbednog do nekog onako, ne preterano rizicnog ali ipak nesigurnog).
Ovde moze i potpitanje - koliko su hosteli/moteli/jeftini hoteli (po nocenju, sta je sve ukljuceno itd.)?
2) "bilo koji posao" (toliko puta pominjani, pocetni) - da li je realno naci punu satnicu ili ne? Tj. sta je uopste cesci slucaj (posto se po post-ovima pominju i part-time i neki neradni dani, a negde opet prekovremeno).
3) pocetni budzet - uglavnom se pominje za dvoje-troje-cetvoro, pa me zanima koliko je dovoljno za 1 - kao za 1.5 ili za 2
4) koliko se placaju vozaci taxija (moze i kako, fixno ili) i pizza delivery (i sl. - kuriri, ovo-ono). Moze po satu, kilometrazi, kako god... I koliko uopste kosta taxi (po startu, km ili kako vec)
5) kakve su banke sto se tice kreditiranja (za manji biznis, nekretnine)? Da li su malo "opusteniji" (ne bas kao pre krize, ali vise nego prethodnih godina)? Da li dolaze u obzir samo hipoteke ili i na osnovu zarade, biznis plana, nekog partnerstva i sl?
6) vidim da se prica o polaganju za auto, a izgleda niko nije pisao o polaganju za motor...kako to ide, po ccm ili, koliko kosta, traje itd?
7) koliko su placeni piloti (helikoptera, cesna-i, manjih jet-ova)?
Hvala! (i za vec odgovoreno a i unapred, za ovo)[/QUOTE]
zavisi od grada i drzave gde ides
sto se tice vozaca taksija tu ti je bas navala - uglavnom to rade azijati - indusi ili kinezi u zavisnosti od grada ..tesko tu moze belac da se ubaci u kombinaciju -ista je stvar sa limuzinama- tu ti je mozda ''plata'' manja ali je opet super za nekoga ko je tek stigao u US ali taj posao da dobijes opet moras da si ''obojen''- ili iz neke zemlje bliskog istoka ili azije +traze se vozaci sa 2-3 godine vozackog staza u drzavi u kojoj rade - na primer kalifornija itd
e sad mozes da radis lakse u nekom manjem mestu gde nema jos ''klanova'' i namestanja poslova ali ima naravno i manje para
moj savet je - zaboravi tu semu ako tek dolazis
banke po onome sto sam video i cuo nedaju nista cak ni firmama sa nekretninanama i profitom i rejtingom
ako mislis da ce s dobiti novac za neki pocetni biznis od banke - to je cista fantazija osim ako neznas nekoga u upravnom odboru banke itd
u americi se ljudi koji imaju ideje za neki biznis obracaju individualnim investitorima- a tu najbolje prolaze oni koji imaju neku strava ideju za internet biznis - sve ostalo -mislim da nema realne sanse za finansiranje
pomaze ako si studirao na stenfordu
isat stavr za nekretnine - tesko veoma tesko..kamate su male ali banke jednostavno nedaju kredite - to je stalo 2007/08 i nikad nije krenulo ponovo
bilo kakav posao je tesko naci - skoro nemoguce u vecim urbanim centrima -LA/NY/SD/SF - sto ''liberalniji ''grad to teze se nalaze ti poslovi -30 miliona amera trazi bilo kakav posao pa ti to otpirlike daje sliku za mogucnost da ti nadjes tako nesto ...moras da imas neku profesiju koja se trazi ili neku ideju za posao koji mozes sam da radis
sve ostalo tipa ma radicu sve nema neke izglede na uspeh
ima teskih fizickih poslova koje mozes da radis i placaju se relativno dobro
i na ''ruke''-ako mozes da izdrzis OK ako ne ..?
|