Citat:
Prvobitno poslao korisnik Photographer
Evo i da ja kazem misljenje :-)
Dosao iz EU, plata tamo bila odlicna za standard, supruga isto zaposlena, malo dete. Izvuku nas i eto nas u SF bay. Prvi utisci su da je EU zakon za USA. Po svim pitanjima i za 99% ljudi (1% su visoko rangirani menadzeri i inzenjeri koji u USA imaju dosta veca primanja za razliku od EU).
Jos se trazi posao i nikako nije lako naci isti iako ja licno imam dosta iskustva, preporuke, prosli poslodavac mi je bila jedna od najvecih firmi u svom domenu + je firma iz USA pa opet sve ide jako kilavo.
Za sada se trudimo da gledamo pozitivne stvari ovde a iste se ticu uglavnom ljudi i osecaja da nisi stranac (za razliku od EU) iako to nije neki veliki faktor niti nama nesto preterano znaci. Sve u svemu EU pogotovo severo-zapadni deo je nekoliko reda velicina ispred US generalno i moje neko misljenje je da je USA jedna zemlja u razvoju i da to sto ima nekoliko meganopolisa nikako ne znaci da je ispred neke Danske, Norveske ili DE po standardu gledano na obicnog coveka.
Da li se kajemo?
Jos je rano. Mi ni nismo pobegli od necega vec smo dosli da probamo i na sve ovo gledamo kao na neku avanturu ili duze putovanje pa sta bude. U EU se uvek mozemo vratiti i to je neka olaksavajuca okolnost za razliku od nekih ljudi iz Srbije koji misle da nema alternative.
Sve u svemu slazem se sa dosta stvari koje je rekao Score i sto se mene tice ako dobijem neki job offer u EU a ovde ne bude posla koji osigurava minimum standarda zivota eto nas nazad...
|
Ne možeš uspoređivat cijeli SAD s jednom Danskom ili Norveškom. Ja radije uspoređujem SAD s cijelom EU, a pojedine savezne države s pojedinim članicama EU. Osobno mi nije važno samo koliko zarađujem, već i da li mogu potrošiti tu lovu na ono što želim. Iako svugdje ima ekstrema, po pitanju ekonomije i uređenosti, ti ekstremi su veći u EU (od Bugarske do UK-a). U gotovo cijelom SAD-u možeš imati dobar život, a u EU samo u Njemačkoj, Francuskoj, UK, Skandinaviji i nekim manjim razvijenim državama.
Europa svugdje ista, i sve što turisti dolaze gledati su crkve i palače. Europa je stara, i gusto naseljena... nešto što se meni osobno ne sviđa. A SAD, od Havaja do NY, čuda neviđenih, prirodnih i ljudskih...