Na forumu se svako malo neko zapita kako da nostrifikuje diplomu, sta se priznaje i sl. Po onome sto sam video dok sam trazio prvi posao, zanat je zlatan i sa takvim znanjem i iskustvom ne bi trebalo da imas problema da nadjes posao. I ovde je kao i svuda u svetu - dok je sve cvetalo i dok je privreda napredovala, svi su zeleli da odu u administraciju jer je lakse, da budu "paper pushers". Sada se desava da na mnogo mesta kukaju za kvalifikovanom radnom snagom u proizvodnji, vise puta sam vidjao na TV-u poslovodje koji kukaju kako bi odmah zaposlili radnike koji imaju iskustva. Evo ti dva primera iz vremena kada sam trazio svoj prvi posao - jedna graficko - izdavacka kompanija iz Milvokija je u to vreme otvorila oglas za 1500 novih radnika (da, 1500 odjednom). Istovremeno, centar koji je meni pomagao u poslovnoj orijentaciji i trzenju posla je imao otvoren konkurs za 100 varilaca. Sa minimalnim iskustvom, moguce je odmah naci posao. Takve struke su uvek trazene. Ne znam kolika je kinta, ali je sigurno sasvim dovoljna za normalan zivot, plus ako se dokazes da znas posao mozes da racunas na napredovanje, supervizorsku poziciju i bolju platu. Nadam se da ti je engleski dobar ili barem solidan, jer je to osnovna pocetna stepenica, radi na usavrsavanju, a za struku ne bi trebalo previse da brines. Mozes da probas da napravis pretragu na indeed.com ili nekom slicnom sajtu za zaposljavanje, pa cak i craigslist.com, da vidis koliko ima oglasa dnevno za tvoju struku, mislim da ce ti to biti dobra orijentacija.
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
|