View Single Post
Staro 08.11.2012, 14:32
dinna3008 dinna3008 je offline
Drug član

Datum prijave: 20.04.2012
US lokacija: Houston
YU lokacija: Sarajevo
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Suncica Prikaz poruke
Mene interesuje koliko je znala engleski pre nego što ste stigli? Napisali ste da ga je učila, ali u kojoj meri? Moja je sada drugi razred, a razmišljam u varijanti šta bi bilo kad bi bilo - da se preselimo u USA, moja bi bila IV razred. Engleski uči od pete godine, nevezano za školu, ali mislim da je to nedovoljno da bi se odmah uklopila u nastavno gradivo. Za koliko deca progovore engleski tamo? Da li se knjige kupuju? Koliko traje nastava? Da li ima produženi boravak? Da li učitelji posebno rade s njima?
Priče o deci nikad dosta, svako iskustvo dobrodošlo.
Ne znam tačno da vam kažem koliko je znala ali zna dovoljno da zna da razumi šta se od nje traži da uradi u školi, zna da traži ako joj nešto treba, zna da se sporazumi, nije sad brilijantan engleski ali super joj ide.
I mene je brinulo kako će u školi joj biti ali kad smo razgovarali sa učiteljicom samo nam je rekla ništa se vi ne sekirajte djeca uvijek nađu načina da se razumiju.
Knjige mi nikakve nismo kupili, oni dobiju jednom sedmično na isprintanom papiru zadaću za cijelu sedmicu i to imamo i radimo svaki dan kad dođe iz škole. Morali smo kupiti samo composition book (sveske) nisu kao naše, imaju neke drugačije linije ali su puno ljepše i praktičnije za pisanje velikih i malih slova.
Za produženi boravak trenutno ništa ne znam (ne treba mi trenutno je ja ne radim još uvijek), ali ona je u školi od 08.30 ujutro do ¸15.15 popodne, imaju doručak ujutro oko 08.00h koji je besplatan za sve, popodne imaju ručak košta $2.50 i poslije užina, uglavnom škola je jako lijepa, prijatna atmosfera, svi ljudi, nastavno osoblje, učenici, roditelji su jako ljubazni i uljudni da ne možete povjerovati, niko nije namrgođen ili nerapoložen to je prvo što vas fascinira kad upoznate ljude.

Neko me pitao za zdravstveno ostiguranje, iskreno puno o tome još ne znam jer dok smo došli sebi i smjestili se u stan muž je dobio posao i tako da djeca imaju osiguranje preko njega, ali sigurno ima i opcija za besplatno osiguranje za osobe koje ne rade i koje nemaju zdravstveno osiguranje.
Prilikom upisa u školu ponijeli smo karton zdravstveni koji je ovjeren kad smo radili ljekarski za vize, oni su to pregledali i rekli nam da mora jojš da primi vakcinu za hepatiis A da bi bilo upisana u školu, otišli smo u nama našu najbližu kliniku Walgreens, zakazali termin i dobija vakcinu, cijena $59,90 i sutradan je bila u školi.
Za prvi dan škole morali smo samo još kupiti uniformu (nema ljepše stvari od toga, nema ujutro razmišljanja šta će obući....uniforma i to je to
Reply With Quote