Citat:
Prvobitno poslao korisnik peja
Hvala na kratkom ali sadržajnom opisu! Mene zanima zdrastveno za bebu, malu decu, kako je to rešeno?
Da li se ide kod privatnog pedijatra, kakve su cene?
Kako oko vakcina, da li je isti sistem kao u Srbiji, pročitao sam da se vaše dete rodilo u Americi, pa je krenulo na vakcinaciju po Američkom sistemu?
|
U vrijeme trudnoce supruga je bila osigurana preko mene (firme u kojoj sam tada radio). Za to osiguranje smo placali oko $400 mjesecno za nas dvoje (ako se dobro sjecam). Porod kosta tipa $18000, naravno jako veliki dio ove cijene plati osiguranje i mi smo platili izmedju $2000-3000
Uglavnom dobijete jako puno razlicitih racuna: od bolnice (oko $1500), od doktora, od anesteziologa($300), od udruzenja u kojem je taj doktor...
Uglavnom kad dobijete sve te racune, zovete njihove naplatne sluzbe i dogovarate se oko placanja. Mi jos uvijek placamo bolnicu i to je nekih $90 mjesecno. Anesteziologu smo placali po $35 mjesecno.. Uglavnom oko ovih stvari se mozete dogovarati i pregovarati sa njima.
Dakle, ova cijena ce zavisiti od vrste osiguranja koje imate i ni u kojem slucaju necete platiti vise nego sto smo mi platili. Nasa prijateljica koja je imala HMO tip osiguranja nije platila ni dollara za porod. Ali kod mene nije bio ovaj tip osiguranja tako da smo mi to morali platiti.
Sto se tice redovnih pregleda, mislim da su svi bili besplatni. Kad smo je vodili kod doktora radi upale grla, radili su neki test da vide jel virusna upala i za taj pregled smo platili $90.
Takodjer smo imali i jedan posjet hitnoj koji smo platili oko $290. Tretman koji smo imali u hitnoj ne mogu da opisem rijecima. To je nesto stvarno super i na takvom nivou da vam ne mogu opisati. Nakon izlaska iz hitne, nismo znali koliki ce racun biti, ali sam rekao koliko god bude vrijedi platiti i imati takvu opremu i uslugu.