ja sam ti isto dipl ing tehnologije.
malo sam se raspitivao oko posla u US. ali skroz drugi sektor nego ti. mene zanima rad u laboratoriji za kontrolu kvaliteta. znači hemijske, može i mikrobiološke analize bilo čega, hrane, vode, lekova, predmeta, vazduha, zemlje....
čudi me što tebe zanimaju baš ono fizički poslovi. pazi, ako ti je engleski lošiji, onda da, ali ako znaš solidno eng onda ipak traži neki inženjerski posao.
US je mnogo veća zemlja od Srbije. veličine je Evrope i ima najveću ekonomiju na svetu. naravno da ima fabrika svega i svačega. naćićeš posao garant. tamo se ljudi specijalizuju, sve više i više. to dipl ing tehnologije njima ne znači ništa. baciće nam resume u kantu. treba im tačno šta znaš da radiš. ako se razumeš u proizvodnju kerozinskih potpaljivača, onda traži posao u istoj takvoj firmi tamo. pisali su ljudi već da ako tražiš "bilo kakav posao" šanse su slabe. sve se firme specijalizuju i radna mesta isto. sve više i više.
pretpostavljam da ne radiš u prizvodnji kerozina. jer u US petroleum engineer i ti takvi tehnolozi koji rade u rafinerijama nafte imaju astronomske plate. preko $100.000. ako nisi te struke, onda ovako inženjeri u fabrikama imaju recimo oko $60.000. ali računaj da ćeš u početku imati manje dok te ne upoznaju jer nisi završio fax tamo i nemaš iskustva tamo.
u New Yorku? i gradovi se specijaliziraju. tako je NYC finansijski, bankarski, trgovački, medijski, kulturni centar. fabrike ćeš naći u New Jersey i sličnim industrijskim zonama na periferiji. i moćićeš odatle skoknuti do Manhattan-a ako ti volja.