View Single Post
Staro 27.11.2012, 22:49
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Ne razumes me o cemu ja pricam i sta zelim da kazem. Ja vise govorim o brzini dobijanja drzavljanstva i pravima koje imas kao naturalizovani drzavljanin a ne to ko je super a ko nije ili koga ce cije dete da mrzi a cije ne. Ja govorim o pravima tog deteta koje ima u ovoj zemlji.

Ima razlike i to veoma izmedju rasne diskriminacije i nacionalne netrpeljivosti. Kad jedan Hrvat ili Bosnjak bude predsednik Srbije ili Srbin ili Bosnjak predsednik Hrvatske (ne verujem da ce ovo da se desi ni kad bi na vrbi rodilo grozdje). Ovde jeste da naravno da postoje tragovi proslosti ali samo pogledaj ko je predsenik zemlje pa vidi koliko su se pomakli ili koliko rade na tome. A kad cemo mi od svojih duhova da pobegnemo, sumnjam o skorijoj buducnosti.

Ja ne pricam o izbeglicama iz Bosne pre svega i kako su se one snasle po svetu. Ne znam stvarno. Pre svega mislim na ljude koje poznajem koji skoro dosli ovde preko lutrije ili skole (a vecinom to nisu izbeglice nego neko ko je nakon 2000 krenuo ovamo). Cini mi se da su izbeglice brze dobijale americko ili evropska nego sto ce neko ko ode negde preko posla. Ipak je to sasvim druga prica, nisu iste okolnosti i mislim da apsolutno se razlikuju. Bar one koje sam ja ovde usput upoznala.

A kad kazem to o pojmu nacije htela sam da kazem, ovde je svako ponosan na svoju federaciju a to iz koje je ko drzave se mnogo slabije pominje (oduda sam pominjala Sjedinjene Drzave u odnosu na Ohajo). Kod nas u kojoj god od sedam danasnjih drzava nastalih iz nekadasnje Jugoslavije zivis, svi ce i da se i dalje mere prema nacionalnostima i ko je odakle iz kog grada i sta je poreklom.

A nemoj misliti da sam pala sa kruske sto se raznih vidova diskriminacije tice, pa i sama spadam u minority. I ovde mi je prijatnije zilion puta nego kod nas na Balkanu u svojoj oblasti kao zeni. I kad pricam o tome kako ce nasa deca da dobijaju drzavljanstvo ovde rodjenjem pricam o nasoj deci a ne o svakoj grupaciji koja raste na ovom tlu.

Uvek govorim iz svog iskustva, jer njemu najvise i verujem. I kazem ti, ja nisam izbeglica, radila sam u dve firme u Evropi i osetila sam sta znaci za njih Eastern Europe. Kad te gledaju ko neku bedu sa visine kao sta ces im ti, samo im ti falis. Radila sam ovde na slicnom mestu (slicna oblast). Toga nema u poslovnoj komunikaciji. Sta ces na ulici cuti, to je druga tema i ovde i bilo gde.

A sto se gradica tice: idi u mesto iste velicine na Balkanu pa mi se javi sta ces doziveti od tolerancije lokalaca kao dodjos. Hoces li ikada naci posao? Isto vazi i za Zapadnu Evropu, mada posao mozda hoces naci.

Last edited by vuxanne; 27.11.2012 at 22:56.
Reply With Quote