Za sve koji imaju problema sa engleskim - ucite sto vise, bacite se u vatru i pricajte sa ljudima, u svakoj situaciji, jer je veoma vazno da ga naucite. Jedna od mera kvaliteta posla koji cete naci je i znanje jezika. naravno da mzoes da radis na gradjevini ili popravci puteva i sa skoro nikakvim znanjem jezika, ali za bolje radno mesto je ipak neophodan. Sto se tice pisanja - to moze da bude veliki problem. Na stranu da slovne greske moze da ispravi spell checker, konstrukcija recenice i svi sitni detalji su prava nocna mora za pocetnike. Ne ocekujte da cete brzo biti u stanju da pisete kako terba. Dok pricate, sluzite se mimikom, rukama i svim drugim neverbalnim nacinima komunikacije, pa ce vas sagovornik najevrovatnije razumeti. Svega toga nema kada je u pitanju napisano, pa je mnogo veci zadatak dobro se izraziti samo pisanjem. Ovo vam je prva veliko iskusenje kada pisete rezime i cover letter - ako tu ima slovnih, gramatickih i stilskih gresaka - ode u kantu za djubre.
E sad, posto sam ja picajzla kada je jezik u pitanju, sam naslov ove teme govori i o nedovoljnom poznavanju sopstvenog jezika. naime, ako se kaze "Odlazak u SAD [b]bez nedovoljnog[/b] znanja engleskog jezika", onda to po logici naseg jezika znaci "Odlazak u SAD [b]sa dovoljnim[/b] znanjem engleskog jezika". Pridevi koji se zavrsavaju na -ski i -cki se pisu malim slovom, ako se nesto nije promenilo od kada sam ja ucio :-))). Ovo je vise kao zezanje, a u stvari je ilustracija logike jezika. Gotovo sam 100% siguran da ce vam se u pocetku koriscenja stranog jezika puno puta desiti da se zeznete upravo u logici jezika, cak i kada znate sve reci, makar jednostavno pravilo da nema duple negacije u engleskom i sl., zadace vam dodatnu muku. Samo vezba, otvoreno uvce i bez blama pitajte sagovornike da vam objasne sta tacno misle ako ste u nedoumici. Ja smatram da sasvim solidno vladam engleskim, ali se uopste ne ustezem da zatrazim dodatno objasnjenje ako nisam apsolutno siguran sta sagovornik misli, posebno ako je nesto zvanicno u pitanju.
09. 07. 2009. - Formulari stigli u Kentaki
04. 12. 2009. - Stigla druga koverta
22. 01. 2010. - Obavljen lekarski pregled
27. 01. 2010. - Obavljen intervju, odlozeno viziranje
09. 04. 2010. - VIZE U PASOŠIMA!
17. 09. 2010. - D(eparture) Day
|