[QUOTE=landlord;35047]Meni nije problem pisanje, vec konverzacija. Kad trebam nesto napisati, imam vremena da sve poslozim to je super. Ali kad trebam da pricam sa nekim e to je onda problem. Inace sma jako stidljiv (samo kad pricam sa nepoznatim ljudima), a kad nekog poznajem onda sam preslobodan ili previse direktan :)
Inace mrzim povrsne konverzacije i ona pitanja kakav ti je bio vikend, ili sta planiras da radis za vikend, ili bas je lijep dan... Ono sto oni zovu small talk, meni je to totalno smor.
Posto sam neka vrsta programera, ja na poslu ni sa kim ne pricam. Mislim da vecina ljudi u firmi misli da sam gluho-nijem. Na sastancima ne progovaram, vec samo hvatam biljeske. Sefu sam rekoa da mi je omiljena vrsta komunikacije emal, pa sve zadatke dobijam ili emailom ili preko softwarea koji koristimo za logovanje bugova. Kuci naravno pricamo na nasem jeziku.
Ponekad kad se sretnem sa kolegama iz bivse firme sa njima pricam engleski. Cesto slusam radio emisije, TV emisije i sve je to ok. Ja razumijem sve, ali kad ja pokusam da kazem nesto, jednostavno mi glas zadrhti i postane tih, kao da mumljam nesto. Neke rijeci u glavi znam kako da izgovorim i cujem ih, ali kad ja podjem da ih izgovorim totalno se isfuram i zvuce mi jako glupo.
Jedini savjet koji vam ja mogu dati je da se ne stidite, i da koristite rijeci cak i ako mislite da ih pogresno izgovarate. Ljudi ce vas isparaviti i tako jedino naucite.
A da se bez dobrog poznavanja jezika ne moze naci dobro placen posao nije istina. :) Naravno da je bolje i lakse ce vam biti da sto bolje savladate jezik.[/QUOTE]
To je to.. To je moj problem, takodje. Ne ide mi od ruke usmeno sklapanje recenica, dok pismeno mogu to da uradim bez problema. Stidljiv sam dosta, sto me dosta sprecava da se upustim u razgovor, posto imam utisak da ne izgovaram dobro reci. Ima li neki recept za izbacivanje stidljivosti iz sebe? :grin:
|