Citat:
Prvobitno poslao korisnik Paramparam
Ja sam dosla preko au pair programa, j-1 viza na godinu dana, dosla sam ovde pre dva meseca, i pre dve nedelje sam izvadila ID, vazi do 2018.
|
Ukoliko si u Illinois-u i imas vizu na godinu ili vise i isto tako I-94 koji je pecatiran na D/S (duration of status) ili je na bar godinu dana, ne bi trebao da bude problem za ID/DL. "Au pair" ucesnici imaju drugaciji tip J1 od onog za obican "Work&Travel". "Au pair" ima mogucnost da produzi boravak sa J1 statusom dok "Work&Travel" J1 nema tu mogucnost. Dakle, da ne bude zabune, na tvom I-94 je D/S ako se ne varam i zato i nisu pravili probleme u DMV. Jednom kad udjes u sistem, onda se samo vrsi reizdavanje dokumenata (nadam se da bar to nece da promene pa da trebas stalno da dokazujes status, to zasad nije slucaj).
Citat:
Prvobitno poslao korisnik Pedja_1003
Imam dosta drugova koji su izvadili ID-e i vozacke na 5 god i voze kamione sto je i meni cilj za pocetak. Plan je poceo da se urusava onog trena kad je pustena prica kako u Cikagu vise ne daju dokumenta na 5 god, ne mislim da bilo ko laze, sta vise siguran sam da na nekim mestima vise ne izdaju tako lako, ali evo srecnih vesti, moj plan ipak moze da se pretvori u stvarnost 
|
Ako uspes da dobijes J1 koji ima clan "paramparam", imas sanse za ID. Mada, koliko ja znam, muskih je 1 na 30 u tom programu - cuvanje dece je u pitanju.
Nemoj pogresno da shvatis, nije da mracim, jednostavno to sto ti ovde trazis i pokusavas je radilo do septembra ali vise ne radi bas zbog toga sto su nasi sa J1 preterali i fora je provaljena... Nazalost, to vise ne prolazi jer je bilo ogromnih zloupotreba od strane Srba i Makedonaca. Verovao ili ne, u DMV-u smo na "crnoj listi"...
Ukoliko promenis status na studentski, to bi vec moglo da ti pomogne oko dobijanja ID/DL. Sa F1 statusom, na I-94 isto stoji D/S i taj status se moze odrzavati dugo, pod uslovom da se pohadja skola. Kada imigraciono overi I-20 uz odobreni F1 status, sa tim papirom u DMV mogu da se iskamce dokumenta jer vecina programa traju godinu dana pa samim tim sluzbenik u DMV-u pred sobom ima osobu koja "nesto radi" ovde, a ne turistu ili J1 "Work&Travel" kome I-94 u najboljem slucaju istice za 3-4 meseca. Velika vecina ucesnika "Work&Travel" programa su nakon incidenta ostali "kratkih rukava" i vecinom se vratili u Srbiju... Ovi koji su ostali rade poslove gde se ne traze papiri, a toga nije tako puno niti je nesto posebno placeno...
O F1 statusu smo nasiroko pisali ovde
http://www.zelenalutrija.com/forum/showthread.php?t=722
Odvoj malo vremena pa procesljaj, bice ti jasnije kako to ide.