View Single Post
Staro 05.02.2013, 17:01
Zana's Avatar
Zana Zana je offline
Amer

Datum prijave: 16.05.2008
US lokacija: City of Angels
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Magelan Prikaz poruke
Ispiraju mozak sa 500 varijanti pesme "Jingle Bells" gde god da si (svaka druga na radiju, po trznim centrima, prodavnicama, svud zivo) jos od Thanksgiving Day-a i svi su u fazonu manijackog trosenja i kupovine poklona...

Da je kao na filmu, ja bas i nemam neki osecaj... Meni je super sto tad uvek pokupim dosta sati prekovremenog jer za te njihove praznike svi gledaju da budu kuci i ne rade sto je za nas koji ne slavimo "katolicki" Bozic super
Svi oko mene su sa porodicama za Bozic, kupuju poklone za familiju pre toga (neki smisljaju cele godine sta da poklone najblizima), kupuju stvari koje su im potrebne na rasprodajama posle Bozica... ljudi trose svoje pare. Ja kupim poklone kolegama koji kupuju i meni i bas je veliki fun. Ne radi se o skupim poklonima, ali prija kad vidis da neko zna sta bi voleo da dobijes i sta je prikladan poklon. To nije kupovina reda radi, vec se stvarno vidi da neko razmislja o tebi.

Ono sto meni nije jasno odakle pravo nekom ko dodje ovde kao neki imigrant pa se zaklinje "na vecnu vernost" i postovanje "American values" da oko Bozica protestuje oko Macy's jer ih vredja "Merry Christmas", to pobogu sad je protiv njihovih religijskih uverenja, pa sad treba da stoji "Happy Holidays". Ljudima je Bozic, njihova zemlja mogu da slave sta god hoce. Nisu zabranili drugima da slave svoje praznike, ja takav bezobrazluk ne razumem. Dodju ovde ljudi iz raznih drzava gde ne smeju da pisnu, onda ovde tuze i bune se.

Amerikanci slave Uskrs i Bozic od hriscanskih praznika, slave Thanksgiving koji nije crkveni praznik. Pravoslavci imaju u svojim kalendarima milion crvenih slova i za svaki je obicaj da se ne radi i gosti. Jede se i pije po sahranama, dacama (sto je apsolutno paganstvo i nema veze sa crkvenim obicajima). I sta sad? Po cemu je ovo sto mi radimo "normalno" a Amerikanci su bezveze i uzasni?

Cudan smo mi narod Ja obozavam Christmas ovde. Sve mi je veselo i super. Odem na ponocnu misu i super mi je. Totalno suprotni osecaj od onog koji sam dozivela svojevremeno u Srbiji sa zastrasujucim pevanjem i suzama koje su mi krenule jer je jednoj zeni gurnut posluzavnik za vreme sluzbe a ona se izvinjavala jer nema novca...

Cisto kao naznaka, nisam ni ateista a nisam ni vernik. Postujem osnovne hriscanske vrednosti koliko mogu, proslavljam i ne radim za oba Bozica i oba Uskrsa i porodicnu slavu, za sve ostale praznike radim. Moge stvari koje cujem da se rade u Srbiji su po meni licemerje (cist primer da su najvece lopovcine u prvom redu po crkvama). Tako da ono... ne smeta meni nista Ni Bozic, ni Jom Kipur, ni Kurban Bajram... samo nek se svi slazu i postuju i sve ce da bude ok

Last edited by Zana; 05.02.2013 at 17:07.
Reply With Quote