View Single Post
Staro 23.02.2013, 21:44
Daliborable Daliborable je offline
Drug član

Datum prijave: 05.05.2012
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Vangelistexas Prikaz poruke
Upravo ovakve odgovore sam i pokusao da izbegnem. Izvini sto moram da budem malo grub, ali ovo je jedan od odgovora koji je bio pobijan cinjenicom da sluzbenici u ambasadi NE traze radnu knjizicu. Jedan od bivsih clanova je imao problema na razgovoru zato sto nije naveo NISTA u formularu pa im je licno rekao da je radio na crno, te su ga gledali popreko u ambasadi.
U principu ako si radio honorarno onda nisi ni duzan da platis porez ako nisi zaradio preko ... e sad nekih desetak hiljada eura. To je u BiH.

Ja u zivotu nisam imao radne knjizice i nikad nisam platio porez.

U Srbiji ako radis recimo u nekoj bazi npr. Bondsteel (ili na crno baustela itd) ne placas porez ali koliko se sjecam drzava te oporezuje na pare koje ti legnu na racun. Tako da nije skroz tacno da ne placas drzavi ili da si najcrnji.

Koliko vidim niko ti ne trazi dokaze o prethodnom radnom iskustvu kada dodjes na intervju tako da... ne mislim da ti treba radna knjizica. U najgorem slucaju ako je potreban dokaz onda se moze naci neko da izda potvrdu da si kod njega honorarno nesto radio.

Ja srecom imam ugovore o tom prehodnom honorarnom zaposlenju tako da sa moje tacke gledista ne brinem. Ali moj status bez radne knjizice ti dodje isto kao na crno (sto ja naravno mislim da niko ne treba da izjavi).

Nadam se da ovo moje misljenje bar malo odagna zabrinutost oko toga