Tema: Pocetak!
View Single Post
Staro 22.03.2013, 08:12
vrhunski vrhunski je offline
Proteran

Datum prijave: 17.06.2010
US lokacija: San Jose, CA
YU lokacija: Belgrade, Serbia
Nepromenjeno

Znas sta ima jedan problem sa trazenjem "bilo kog" posla na brzinu. Kad pocnes da radis 6-12 meseci bilo kakav posao na brzinu vrlo je tesko da se prebacis u neku 'dobru' firmu jer rade background check i tu se vidi za koga si i sta si radio. Onda kontaktiraju tu firmu obavezno. Na primer ako se zaposlis da radis u restoranu na w2 contract i posle toga hoces da radis u Appleu nece te primiti ili ce biti izuzetno tesko da te prime. Njihov izgovor ce biti ako si ti tako dobar zasto si morao da radis u restoranu? Sto prakticno znaci da ces morati da pocnes da radis nesto u IT nekoj maloj firmi, pa vecoj pa jos vecoj i onda u ozbiljnoj firmi (to uzme 5 godina) ili da odmah pojuris ozbiljnu firmu.
Jedini nacin da se nadje dobar posao u nekoj velikoj IT firmi (google, Apple, Microsoft, Facebook...) jeste da se odmah pojuri bolji posao. To je zapravo i razlog zasto smo mi investirali toliki novac a ako neko misli da je nama bilo lako da skupimo takve pare veruj mi gresi ali to je jedini nacin da se konkretno stane na noge vrlo brzo. Sada je vrlo relaksirana situacija a ulozeno se vec maltene vratio. Dakle sa jedne strane jeste bolje da se nadje posao pa bilo kakav ali sa druge strane to je posle izuzetno otezavajuca okolnost. Moze sad neko da slaze ja sam u Srbiji radio 20 godina na sistemima prenosa i to ne mogu da provere ali kad dodjes u US i radis godinu dana negde e to mogu da provere. Prvi posao itekako je bitan koji je za kasniju karijeru. Treba razmisljati o tome.