Citat:
Prvobitno poslao korisnik curlika
Hvala za odgovor. Nisam bio 10-tak dana na Internetu zbog selidbe (juce popodne dobio adsl), pa nisam mogao ni da vidim odgovor. (sem na mob. ali nisam se jos navikao). Pretpostavljao sam da je tako. Srecom, nikakve druge probleme nemam (a i to mi nije problem). Mislim da je najbolja solucija otici za Chicago, sacekati da dobijes SSN, odmah upisati kurs za vozaca (koji traje kako se pise oko 5-6 nedelja) + neka je 3 nedelje do SSN dobijanja i za oko 2 i po meseca mozes poceti da radis...a tokom ta 2 i po meseca pripreme kopas i trazis neki drugi posao. Ako nadjes adekvatan - radis ga, bez obzira sto imas prof. dozvolu za voznju kamiona, ( ne moze skoditi-uvek imas rezervni posao koji mozes odmah startovati), a ako ne nadjes u toku tog vremena - vozis. Vazno je samo (i vrlo korisno) imati (ko moze) rezervni plan tj. dopunski posao.
|
teoretski jeste tako,prakticno to izgleda sasvim drukcije ,ne moze se to bas sve tako lako zavrsiti sve i pod pretpostavkom da se sve izdesava kako si napisao, odlika nas balkanaca ja da bi mi sve nekim precicama do neceg (mislim ne odnosi se na tebe) ali ovde za sve treba vreme da sad ne navodim, polaganje testova , poznavanje jezika koliko toliko, i na kraju polaganje e kad polozis onda nemas ikustva jer nece niko da te primi pa onda molis da negde upadnes pa vozis par meseci skoro za dz.
E posle mozemo da pricamo o promeni posla a uz to ne zaboravi ako imas porodicu ti jos moras i da zivis ovde i placas sve.
Ne bih da mracim ovuda jer ionako misle da sam pesimistican ali za neki pocetak treba ti ovde bar 6-12 meseci da bi uspeo da uoblicis tu pricu kako bi ti zeleo.Vozim kamion vec skoro 5 godina ovde i ne nasedaj na price o avionima i kamionima ovde jer realno to izgleda savim drukcije ali ipak je bolje nego li neki drugi poslovi.
Iskreno ovde u tom poslu ako zaradjujes preko 3000$ mesecno posle takse racuna se da je dobro,moze i vise ako dzadzis u kamionu stalno i vezes ture mada se to u stvarnosti ne desava ima jako puno cekanja, a tebi trebaju milje znaci kamion okrece tockove ti zaradjujes kamion stoji ni ti ne zaradjujes ili ti plate nesto malo to cekanje, zato ja radim lokal, i na sat pa kad je guzva ja se ne nerviram jer i to cekanje mi je placeno.
Odes u Americku kompaniju i nema laznih milja nema radio si ovoliko ,onoliko cist racun duga ljubav, kod Amera imas skoro u svim kamionima GPS-tracker (koji ocitava gde si koliko si u idle-mirovanju sa upaljenim kamionom, koliko goriva si potrosio i kojim si rutama isao dobijes listing pa izvoli),digitalnni log book(pocelo u ovim vecim kompanijama da se primenjuje) nema voznje do umiranja i vrlo brzo ce i nasi prestati sa tim jer od 1 jula je na snazi nova
DOT regulativa koja kaze dve noci za redom reset i to u periodu od 1 am do 5 pm znaci ona 34 sata se vise nece moci uklapati kako nasi imaju obicaj da kazu uz to morace se prikazati pauza od 30 min nakon 8 sati voznje realno od jula ce biti interesantno videti kako ce se to odvijati uz to kazna za vozaca ako te uhvatre da si stelovao log book je od 2000$-11000$(ovaj mi raspon kazne nije jasan to jos nisam proverioo po kom kriterijumu odredjuju ko ce koliko da plati)