View Single Post
Staro 19.04.2013, 22:53
Cosmo's Avatar
Cosmo Cosmo je offline
Drug član

Datum prijave: 07.10.2012
US lokacija: Gdje god je bolje nego ovdje
YU lokacija: BiH
Nepromenjeno

[QUOTE=cape011;37719]A sto se tice engleskog, jelte ovo je tema za to, ja sam na primer tako vezbao govor a i sad isto sa drugom. Jer kako drukcije da vezbas izgovor, osim ako se ne ide na kurs. Nedeljno po par sati ili vise pricas na eng sa nekim. Pomaze dosta.[/QUOTE]

Hvala za linkove. Sto se tice engleskog, pregledao sam stotine sajtova i skinuo mnogo testova, literature, vjezbi i slicno, vjerovatno kao i mnog drugi ovdje. Ali jedan sistem ucenja me je stvarno zainteresovao. Radi se o liku koji poducava upravo imigrante koji dodju sa nekim znanjem engleskog. Kaze uce ga mjesecima ili godinama i toliko su losi u tome jer uce engleski koji se ne govori, koji je samo u knjigama. Mislim da je to problem vecine nas sa skolskim britanskim engleskim. Ja imam nesto malo iskustva iz internacionalnog okruzenja i mogu vam reci da sam uvijek najlakse na engleskom komunicirao sa Evropljanima kojima engleski nije maternji, nakon toga sa Amerima i na kraju teza kategorija su mi bili ljudi iz Afrike i Azije. Ovaj lik (instruktor) predlaze slusanje, slusanje i slusanje - konverzacija, programa na radiju, gledanje tv-a na engleskom bez prevoda i slicno. Naravno, slusanje je preporuka u nedostatku stalne konverzacije. Neko stalno cita i pise mailove na engleskom ali kad treba pricati, natuca i cesto zablokira.