@Smith6000
odgovoriću ti najbolje što znam. šta podrazumevaš pod legitimacijom? ako misliš na ličnu kartu, oni će te to pitati na razgovoru u ambasadi dal imaš mađarsku ličnu kartu ili prebivalište u mađarskoj, ali ti to ne menja mnogo situaciju. jezik moraš da znaš. do negde leta 2012 su davali državljanstvo svima, i kome treba i kome ne treba. dolazili su ljudi čak iz Bosne, tražili mađ drž, klimali glavom kad su ih ovi nešto pitali i dobili su. kad su polagali zakletvu samo su otvarali i zatvarali usta (kao kad fudbaleri pevaju himnu).

i onda su odlučili da malo pooštre to. kad predaješ zahtev, ako imaš sve papire i sve je u redu, onda malo popričaju s tobom max 30min. pitanja tipa:
kako se zoveš, gde si rođen, kad si rođen, koliko imaš godina, koju si školu završio, fakltet, roditelji kako se zovu, datum i mesto rođenja, devojačko prezime majke, da li si oženjen/udata, da li imaš decu, da li si razveden/-a, ko ima starateljstvo nad decom, iz kog braka su deca, šta radiš, koliko dugo tražiš posao, o porodici, gde živiš, preko kog pretka tražiš državljanstvo, koje su boje mađarske zastave, srpske zastave, gde si naučio mađarski, zašto tražiš mađarsko državljanstvo, gde si letovao i kako si se proveo.... i slično. i ako su zadovoljni znanjem jezika, naglaskom i izgovorom, onda ispotpisuješ papire i za 6 meseci polažeš zaletvu. i nekoliko meseci posle toga dobiješ državljanstvo.
Nije mi jasno kako ne možeš da nađeš nekog da ti drži časove mađarskog. U Subotici ima 5-6 škola stranih jezika i svaka ima kurseve mađarskog. Slična je situacija i u Novom Sadu. U Beogradu nekoliko škola ima kurseve mađarskog, i to znam. Neke imaju i kurseve baš za razgovor u amabasadi. Video sam oglase za časove iz mađarskog u novinama. U severnim delovima Vojvodine svaka osnovna i srednja škola ima profesore mađarskog. U opštinama kao što su Senta, Kanjiža, Ada, Bačka Topola, Novi Kneževac, Čoka 100% stanovništva govori mađarski. Mnogi jedino mađarski znaju.
@oskark
Razumeo sam. Nisam rekao da treba naglasiti da si iz Vojvodine, nego treba imati pretka koji je rođen na teritoriji Mađarske (znači npr na terotoriji Vojvodine do 1923.god ili 1941-1943.god), ne može recimo da je rođen u Leskovcu. Ne mora Vojvodina, može i Slavonija, Transilvanija, Slovačka…. Ali mi smo tu ipak iz Vojvodine.
@king56
Ne zanima me ništa posebno. Već sam se detaljno ispitivao. Samo sam mislio ako ima ljudi koji rade isto ovo, da razmenimo iskustva i družimo se.