Citat:
Prvobitno poslao korisnik DD mak
I nie imame rodnini vo NJ, ama imame mnogu malce informacii za živeenjeto tamu. Ovde od den na den se pomalku veruvame vo bilo kakva perspektiva.
Ona šo znam sigurno e deka nikoj ne se vratil od tamu ovde.
Me interesira kako e tamu so rabota, šo može da se raboti, kolku se zarabotuva, kolku se mesečnite trošoci so deca, za kolku vreme otprilika može da se najde rabota.... ?
Kakva e klimata tamu, ima li nešto zaedničko so Makedonija?
Se nadevam deka i ponatamu ke pišuvate na forumov. Vi blagodaram za informaciite. A ona T na krajot od zborojte kažvite deka se rabotat za Ohrid ili okolina, ne?
Eeee, da sega gledam, Struga, zato imat i Č.
|
Pa da ti kazam pravo,nie kako sto spomnav sme vece dve polni godini vo NJ,ne e idealno,mislam deka bi se preselila vo druga drzava,ali sega zasega ovaa opcija ni e najprakticna.Za rabota toa e relativno,ako ne cekas da go rabotas samo ona sto go imas zavrseno(mislam deka vidov deka si vo masinskata struka)ce najdete rabota mnogu brzo.E sega toa ne e nekoja najplatena rabota,ama za pocetok e podobro vednas da pocnis so rabota,otkolku da se drzis samo do edna struka.Jas prviot mesec rabotev vo picerija,za 8 dolari na sat,pa potoa najdov rabota vo community center kade sto rabotev kako staff(obicen opst rabotnik),za konecno sega da me unapredat vo coordinator of program services-znaci imas sansa i da napreduvas.Od druga strana mojot soprug rabotese kako plockar,pa potoa godina i pol vo medicinski transport,ama se zatvori firmata i sega odi na casovi po vozenje,ce polaga za kamion.Znaci ako ne biras rabota sigurno ce najdes.Ovde ne e kako porano,platite se poniski za razlika od pred nekolku godini,ama mozam da kazam deka daleku e podobro otkolku kaj nas vo Makedonija.Imate vreme napravete plan,i samo napred.