View Single Post
Staro 18.09.2013, 19:12
dreamerns dreamerns je offline
Super Moderator

Datum prijave: 14.06.2007
US lokacija: Burlingame, CA
YU lokacija: Novi Sad, Vojvodina
Nepromenjeno

Ajde da malko dodam na temu roditelja. Moja majka npr je kada je dosla u Chicago upravo tako sedela u 4 zida dok smo mi na poslu. Bojala se sama da mrdne....iako smo ziveli u ekstra kraju bez kriminala. Jednostavno, velik grad...sansa da se izgubi...otkud znam. Kada je dosla da nas poseti u Kaliforniju, na moje iznenadjenje, sama je prvi dan otisla da proseta po gradu i usput svratila u radnju. Pazi, prvi dan...nije ni poznavala ovaj gradic. Iskreno, mislim da je tu bitno i gde tacno zivis i kako ce se roditelji osecati u tom okruzenju. Nazalost, to ne mozemo uvek da biramo :-(
Da se vratim na temu, ja se u potpunosti slazem sa Zanom da svako ovde ima drugaciju pricu i ne treba pricu pojedinca globalizovati na sve imigrante, kao i to da ne zelim licno da govorim nekome da li da ostane ili ne. Svacija je sudbina drugacija. Upravo i zbog toga smatram cesto da pokusaj odgovora na pitanja na forumu tipa "Da li u Kaliforniji ima posla za elektricare" je van pameti. U drzavi od 40 miliona ljudi....da...ima elektricara, ali sta to tacno znaci tebi i tvom konkretnom slucaju? Ili cak to da li je neko nasao posao ili ne.
Da Amerika ima mana i svojih problema, ima itekako....ali i pored svega toga meni je nekako ovde daleko lepse nego u Srbiji, ali to je moj licni dozivljaj...i moja prica. Ja isto imam gomilu prijatelja kao sto sam imao i tamo. Razlika je sto ovde stalno idemo nekud i radimo razne avanture. Cesto ljudi kazu "Lepo je i u Srbiji kada se ima para". Iskreno, i da sam milioner....i dalje bih bio ovde. Mozda bi malko cesce otisao tamo u posetu....ali bih definitivno ziveo ovde. Ko je citao moj blog moze videti da se definitivno nisam osecao tako prvih godinu dana, ali se sada tako osecam. No, da ima problema i ovde...ima. Trenutno ne zivim u okruzenju koje je opsednuto kupovinom i cije najvece zadovoljstvo je odlazak u Mall. Znam da ta strana amerike itekako postoji i ja je ne volim nista manje nego drugi. Ali postoji i ona druga strana koja nije takva. Ovde sam otkrio prijatelje koji idu u slobodno vreme da surfuju, skijaju, splavare, burning man, mountain biking, trce maratone...uzivaju u vikendima. Poceo sam i sam pored njih da radim neke od tih stvari o kojima sam u srbiji mogao samo da sanjam. Gomila prijatelja menja poslove kada im se cefne. Uzimaju pauze izmedju istih...da malko odmore....to je sada "in", pravljenje mini penzija kroz zivot radije nego jedna velika. Imam prijatelje koji putuju svetom. I sam sam dosta toga proputovao (samo ove godine sam bio 3x u Pragu, na Bora Bora, u Las Vegasu, u LA-u, u Srbiji...i sada cu ponovo u Evropu). Prethodni vikend sam splavario...i jedva cekam da krene zimska sezona da idem na snowboarding. Slazem se sa Zanom da postoji razlika u karijeri i poslu. Ja licno kada sam dosao ovde, nisam dosao zato sto u Srbiji nisam mogao da zaradim...nego upravo zbog karijere. Razlog zasto ovo pisem je jer se kroz sve ove postove pojavljuje ta nota koja pljuje po American Dream. Znam mnoge ljude i sa ovog foruma kojima je ovde lepo i koji rade ono sto vole (i pri tom zaradjuju dovoljno da priuste sebi lep zivot).

Blog: http://novakovici.blogspot.com
Reply With Quote