Pa dobro, ja ne mislim da finansije treba da budu struka da bi se razumele neke stvari koje itekako uticu na kvalitet zivota (a poznavanje istih, veruj mi, dosta utice na smirivanje zivaca). Ne slazem se sa takvom kalkulacijom za studije, jer sa odredjenim diplomama startna plata skoci za toliko (ne pricam o Chicano or Women Studies diplomama i koje kakvim programima koje bi rodeitelj samo u ludilu pustio svoje dete da studira ako je jedini nacin da se uzme loan). No dobro… to je tvoje kako ces da gledas na te stvari.
Sto se tice onih $60,000 iliti $5,000 mesecno – cuj, ti mozes da radis na 1099 i da sve te pare odneses kuci, pa posle placaj obaveze. Ako tu pricas o odbicima, onda opet ne razumem o cemu pricas: 401k je pre-tax i to ostaju tvoje pare (isto kao da si ih stavio na saving sa dobrom kamatom), SSA odbitak isto ostaje tebi samo ga podizes kasnije (trenutno je $710 mesecno isplata a skida se manje od toga), Medicare ces da koristis te ga placas unapred, SDI je ok jer ako ti treba tri meseca svake godine da brines o detetu ili roditelju, dobro je da znas da mozes da imas isplatu (koja je 80% od tvoje plate do prilicno visokog limita, znaci nema niski limit kao unemployment benefit). Kad se na kraju godine odbiju dependants, i standard deduction i sve ovo sto je pre-taxed, pa jos skole etc., efektivan porez je koliko? 9%? 6%? 11%? Sve ostale pare su tvoje (da li sada ili posle, nebitno je). Ne moramo tu da iznosimo nikakve podatke, pogledaj koliko si platio porez za 2012 (procentualno) pa ce sve to da ti kaze.
Ne moras da budes strucnjak u finansijama, imas razne online calculators za present and future value of money, pa sam oceni da li su ta skidanja ok ili nisu. Bez obzira na struku, ljudi bi trebalo da razumeju penzioni i zdravstveni system, loans, etc. U suprotnom, dolazi do nezadovoljstva koje je utemeljeno ne u cinjenicama nego u nedovoljnom poznavanju tematike.
Nesto se ne secam da u Srbiji mozes neogranicen broj puta da podizes unemployment benefits. Niti je penzija tamo jaca od SSA osiguranja ovde – tamo ne znam da postoji privatno izdvajanje kao 401k. O tome kako 100% para nosis kuci, sta da kazem? Sistem je drugaciji, ugovaras neto platu (da je kao ovde odogovornost na individui, vise gazde ne bi mogle da placaju na crno). Tako da ono: opet kazem, necu nesto puno da se ubedjujem, ali kad bi se svako uputio u nekoliko stvari, onda bi se te stvari bolje razumele i bilo bi lakse u zivotu. Da li je to opet ta “ignorantnost” koju sam vec spominjala ili nesto drugo… ne znam. Nigde na svetu se cela plata ne nosi kuci, a bogami u USA je najmanji moguci procenat od svih razvijenih drzava koje ti uzimaju. Tebi je mozda bruto obracun plate zavaravanje, meni je ta tvoja kalkulacija cista utopija. To ne postoji nigde na svetu. Ali opet, to je tvoje kako ces da gledas na te stvari.
|