View Single Post
Staro 19.09.2013, 22:39
flops flops je offline
Drug član

Datum prijave: 20.10.2010
YU lokacija: Beograd
Nepromenjeno

Ovaj primer navodim i tako gledam kroz zivot ( u stvari pokusavam ). Ovo nije verski obojeno i ne zelim niko da ga shvati tako, nego cisto kao pricu. Kao sto svi imamo neke stavove ovde, neko se sa nekime slaze, a neko ne, sto je totalno normalno i ljudski, ali ja mislim da je najbitnija sustina. Dao bi primer, da meni nikako nisu odgovarali Zanini postovi, ali me je na ovoj temi totalno odusevila i postao sam njen fan (Zana nemoj da se uobrazis ). Hocu da kazem da su lepa razlicita misljenja i da je lepo sto ovde ljudi pomazu jedni drugima, a uvek ce se naci ljudi koji su razlicitih misljenja ili spameri ili neko sasvim treci.
Ja kao neko tvrdokornih ili zastarelih gledista ipak ne mogu da shvatim nekoga ko je otisao u Ameriku i pljuje po njoj, a ne vraca se. Ne pricam o tome da ljudi realno kazu neke negativne stvari o istoj, nego sto su toliko negativni, a i dalje zive tamo (iskreno to ne shvatam nikako)
Da ne duzim ovo je prica i ja tako nekako gledam na to.

Jednom smo upitali starca Pajsija:
- Vi nam , oce, neprestano govorite da pozitivno mislimo. želeli bismo da nas posavetujete kako da se suocimo sa sledećim problemom. Cesto nam dolaze neki ljudi i kažu da neki svestenici uzimaju mnogo novca za vrsenje sveetih Tajni, kažu da puse i sede u kafanama, pa čak i kažu da su neki svestenici upleteni u ne moralne radnje, i uopste, zestoko ih optuzuju i iznose dokaze da bi to opravdali. Šta da odgovorimo ljudima koji optuzuju svestenstvo?
Starac je poceo da nam prica:
- Iz iskustva znam da su ljudi podeljeni u dve kategorije. Treca kategorija ne postoji. Ljudi pripadaju ili jednoj, ili drugoj kategoriji. Prvi podsecaju na muvu. Glavna osobina muve je da nju privlaci necistoca. Kada se, na primer, muva nadje u basti punoj cveca prekrasnog mirisa, ona ga neće ni primetiti i zaustavice se na nekoj necistoci koju nadje na zemlji. Pocece da kruzi unaokolo i osetice se sasvim lagodno u smradu. Kad bi muva mogla da govori, i kad biste vi od nje zatražili da vam pokaze ruzu u basti, odgovorila bi vam: „Ja uopste ne znam kako ruza izgleda. Znam samo gde da nađemdjubre, toalete i blato.” Postoje ljudi koji podsecaju na muvu.Ljudi koji pripadaju ovoj kategoriji navikli su da misle negativno i u zivotu uvek traže loše strane, nipodastavajuci i odbijajuci prisustvo dobra.„

Druga kategorija su oni sto podsecaju na pcelu, čija je glavna osobina da uvek traga za necim slatkim i prijatnim da bi na njega sletela. Kada bi se pcela nasla u sobi punoj necistoce, sa komadicem bombone u uglu, ona bi zanemarila svu necistocu i sletela bi na bombonu. Kada biste od pcele zatražili da vam pokaze gde se nalazi bastensko djubre, odgovorila bi: ”Ne znam. Mogu ti reci samo gde da nadjes cvece, slast, med i secer.„ Ona zna samo za dobre stvari u zivotu dok su joj one rdjave nepoznate. To je druga kategorija ljudi koja ima pozitivne misli i vidi samo dobru stranu stvari. Oni se uvek trude da prikriju zlo kako bi zastitili bliznje, a ljudi prve kategorije se trude da izloze zlo i da ga iznesu na povrsinu.
----
Kada neko dodje kod mene i pocne da optuzuje druge ljude, dovede me u tesku istuaciju i ja mu navedem ovaj primer. Kažem mu da odluci kojoj kategoriji želi da pripada, kako bi mogao da nadje ljude iste vrste i da se sa njima druzi.

(Suze za svet, Savremeni grcki starci I, Beograd 2000, str. 92-93)

Last edited by flops; 19.09.2013 at 22:47.
Reply With Quote