Citat:
Prvobitno poslao korisnik loreley
Naravno, za GC ne.
Nego, to vise nisu vise skole. One vise, mislim, ni ne postoje. To su sad sve visoke skole, na kojima studije traju 3 godine, odnosno nose 180 ESP bodova.
A u Evropi B.S. ili B.A. traju uglavnom 3 ili 4 godine, odnosno nose 180 ili 240 ESP bodova. Za bachelor je zapravo uslov najmanje 180 ESP. Po tom principu bi islo uskladjivanje i sa USA, u vecini slucajeva.
Naravno, kad bi se radila prava ekvivalencija, odnosno nostrifikacija, svaka drzava, odnosno svaki strani fakultet bi pojedinacno procenio svaku diplomu, pa bi se tek tad znalo koje zvanje dobijas i sta mozes dalje. Ali generalno posmatrano, diploma nasih visokih skola (ovih koje su nastale uvodjenjem Bolonje) jeste neka vrsta univerzitetke diplome, za razliku od diploma nekadasnjih visih skola, koje su trajale uglavnom 2 godine i nisu zadovoljavale uslov od najmanje 180 ESP bodova za dobijanje B.S/B.A zvanja.
Na primer: NS
|
Ma znam, radila sam na faksu tu 5 godina pre nego sto sam otisla ovamo. Ali to sve treba da udje u njihove sisteme za evaluaciju. Npr. mom drugu u Kanadi kad su radili ekvivalenciju diplome iz Hrvatske (petogodisnje dipl.ing) su zakerali kako nema dovoljno "social sciences and hummanities".
Veruj mi radim kao savetnik studentima u okviru posla i znam napamet u mom programu sta sve moraju da uzimaju. I savetovala bih svakome ako bas ne mora, da ne radi evaluacije (ako je npr tehnicke struke) jer moze da se desi bas to - nemas "Art appriciation", "Public Speaking", "Introduction to America/European/Africa/Asian History", "Literature" i slicno. Npr ja sam u okviru svog petogodisnjeg skolovanja tu imala 77 izlazenja na ispit (od 52 ispita ukupno u izvodu, 25 se polagali iz dva dela jer su bili dvosemestralni sa dva pismena + dva usmena - tako da je bilo 77 u indeksu). Od svih tih 77, imala sam jednu Sociologiju (dvosemestralni ali samo jedan usmeni ispit) i Engleski u prvoj i drugoj godini. Znaci 3 od 77. Ovde im je maltene pola ispita iz drrugih disciplina da bi bili kako oni kazu "well rounded". I npr na mom faksu ovde od svih tih 77 oni polazu samo 24.