Citat:
Prvobitno poslao korisnik zvercica
Ovih dana sam malo u minus fazi, treba da se odvojim od mlađe kćerke i bez obzira koliko se radujem što ću početi da radim, srce mi se steže kad je ostavim u vrtiću i sluašam napolju kako plače i doziva me
Dakle, ide jedan post o tome šta mi se sve ne sviđa ovde.
1. Saobraćaj
Apsolutno jezivo. Kao kod nas kad su sređivali Gazelu, verujem da se beograđani sećaju. Sve stoji. Putem kojim se inače prolazi do 15 minuta u špici se ide i do sat i po. To stvarno može da bude problem, pošto stvarno ne želim da mi mladost prođe u saobraćaju. Zanimljivo je to što auto putevi imaju jednu posebnu traku (četvrtu levu) kojom je dozvoljen saobraćaj za autobuse i automobile za više od dve osobe. Dakle ovim trakama je jedino moguće proći. Problem je kad se ukljucimo na auto put, treba nam dosta dok se izborimo da dodjemo do te četvrte.
Dalje, ovde se niko ne prestrojava. Putevi uglavnom imaju po dve trake i mi smo navikli da se desnom ide sporije a levom brže. Trebalo nam je poprilično dok nismo shvatili da to ovde nije slučaj. Dakle, prilikom uključivanja na put, ljudi odmah izaberu traku koja im je najbliža za isključivanje. I neka je najveća gužva u jednoj traci, ako oni treba da se na tu stranu isključe kroz nekih 10 km, svi će se gurati u tu traku.
Stop znakovi. Ima ih svuda, i nekako samo iskoče iza nekog drveta. Mislim, nije to loše, svi moraju da stanu, pa kreće ko je prvi došao na raskrsnicu. Nekad se desi da nismo sigurni ko je došao prvi pa puštamo jedni druge: "ajte vi", "ne ne, vi slobodno", "ma insistiram, idite vi prvi", "ali stvarno je u redu krenite vi prvi" (mislim sve to ali mimikom, hehe stvarno bude smešno).
2. Šećer, šećer i šećer
Sve je slatko, i preslatko. To je stvarno ogavno. Ja volim slatkiše, ali neverovatno je koliko se ovde stavlja šećera u sve živo. Pre neki dan smo kupili slatke viršle, i naravno sve bacili. Slatko-slane kokice, fuj. Moja starija ćerka u školi ima svaki dan ručak, i do sad se ugojila nekih 4-5 kg od kako smo došli. To je zato što jede najogavniju hranu koja postoji, burgere, pice, one slatke viršle, takose, buritose, pa neke voćne preslakte jogurte. Nisam ja odmah ni shvatila kakva je hrana, jer kad je pitam kakav je ručak, ona kaže OK , ili ovo je bilo ružno ili lepo i to je to. Međutim, kada sam popričala sa učiteljicom sve mi je bilo jasno. Ne treba ni da kažem da je isključujem iz školske hrane i da počinjem sama da joj spremam.
3. Meso, mleko i jaja su posebna priča. Treba dobro obratiti pažnju, tj da li ima aditiva i antibiotika, da li je organic ili ne, da li je sa farme gde životinje slobodno šetaju i slično. Ja sam se već odlučila da ove tri stvarčice kupujem isključivo organic, dok voće i povrće dugo perem. Inače mi jogurt i naši sirevi jako nedostaju, a preskupo mi je da to kupujem u našim prodavnicama.
|
Te minus faze su sasvim normalna stvar za svakog imigranta, ipak je to sasvim druga kultura i nacin zivota, ne brinite se - te faze svi prodju, bitno je da istrajete i ne posustajete.
Ne znam sta bih Vam specijalno rekao, kada mene ovde uhvati minus faza, samo pogledam u svoju malu cerku i zacas mi se sve vrati u normalu i skontam cemu sve ovo cimanje u zivotu.
Inace, isto kao i nekima u predhodnim postovima, bice mi drago da navedete i neke negativnosti, posto ih sigurno ima.
I jos da Vam olaksam, vasa prica je jako slicna mojoj i supruginoj, posebno deo oko zarada. Eto, ima nas jos koji zaradjujemo toliko, imamo po 30+, a dovolnjo smo ludi i hocemo da idemo odavde u tri lepe
To za saobracaj je veliki problem za mnoge gradove u USA, a posebno javni prevoz ume da bude jako los. Cini mi se da je tu standard odradio svoje, pa ima gomila automobila, bukvalno svako ima auto, moze im se, tako se tu zivi, ali to donosi ogromne guzve. Jbg, moracete se navici na to, znam da kada meni neko u BG-u kaze da je guzva u saobracaju, samo mu pokazem sliku na telefonu gde je “rush hour” u LA, a na njoj automobila dokle ti pogled seze, do kraja horizonta
Sto se tice hrane, mnogo ljudi mi je pricalo to za secer (koji su bili u USA), to je meni ogavno, zato ih tamo i ima mnogo debelih. Mislim, gde ces jesti slatke virsle,jbt, i ove obicne su dovoljno odvratne. Inace, da li znate kako je nastalo ime “PAŠTETA“?Pa, stoje tako dva mesara iznad svih onih kljunova, iznutrica, papaka i tih sranja, kada će jedan...“Bratac, pa šteta je da se sve ovo baci“, a drugi će „PA-ŠTETA, u pravu si“

Ono sto bi mene tu jos vise zabrinulo je GMO hrana, to je zesca zajebancija u USA….pitanje je da li oni na sve GMO proizvode lepe etikete koje oznacavaju da je taj proizvod GMO.
Isto to mislim i za ovo meso, mleko, jaja što ste naveli, a o skolskoj ishrani da ne govorim, dooobro otvorite oci.
Jos jednom, puno pozdrava, i nastavite da pišete, tu smo da Vam pomognemo koliko možemo tokom perioda prilagođavanja. Eto, videli ste u prethodnom postu da meni odlično ide pljuvanje Srbije, pa kada vi napišete nešto loše za USA, ja ću na to još 22 loše stvari iz Srbije, to će biti moj doprinos