View Single Post
Staro 24.11.2013, 17:37
Taji's Avatar
Taji Taji je offline
Stari vuk

Datum prijave: 10.01.2009
US lokacija: Greenville, SC
Nepromenjeno

[quote=Zana;42603]Taji,

zdravstveno i 401k su pre-tax, znaci prvo se to odbije pa se onda obracunava porez. Na bonuse i prekovremeno se uzima 40% pa se (najverovatnije) kasnije vrati kad prijavis porez, jer ti se na regularnu platu pod normalno obracunava skidanje od paycheck. Sa bonusima i prekovremenim to moze da iskoci iz nivoa na koji te firma prijavila pa oni za svaki slucaj uzmu odmah 40%. Doduse, meni niti muzu nikad nije skidano za prekovremeno nego samo od bonusa, tako da ne znam zasto tvoja firma to radi. Ako placas 30% porez, onda ti sestro svaka cast, $200k+ nije plata za saljenje

Draga Zana,

Rado bi ja da je tako kako ti kazes (+200K) . Ovako, samo mogu da kazem: “iz tvojih usta u Bozije usi”  Veoma daleko sam ja od te cifre, jedino mozda da sam CEO kompanije a ne obicni kancelarijski pacov , da ne kazem pacov u svom malom cubicle-u.
Mislim da procenat poreza nema uopste veze sa visinom plate, barem u mom slucaju. Evo primjer iz Kolorada dok sam tamo radila temporary job u drzavnoj ustanovi:
Plata mjesecna, $9 na sat, 40 sati sedmicno, nema beneficija, izlazila je recimo $1,584. Od toga sam dobijala na ruke oko $1, 100. Ono sto su mi odbijali na platnoj listi , mimo poreza, bilo je jedino penzijsko koje je iznosilo oko $72. Zdravstveno nisam tad imala. Znaci, sam porez je izlazio oko 27.5%. Na tako malu platu sam placala toliko dok moja kolegica, koja je radila zajedno samnom na istom poslu, kao udata zena koja je imala I dijete (ona plus dvoje) placala je samo 7% poreza. Nisu mi vjerovali dok im nisam pokazala odrezak od plate I onda su se samo zgledali u cudu. Tad su svi govorili: to je zato sto si single.
Takva je situacija I ovdje kao single iako je druga drzava u pitanju, I ako kazes da se I zdravstveno odbija prije poreza, onda je moj porez jos veci I sad izadje 30.5%. Jedino ako ima neki razlog sto sam kontraktor, radim za svoju firmu preko njihovog Staffing OUR-a. Direct hire je tesko dobiti kao da apliciram za CEO a ne za isti posao koji radim, samo da mi je da dobijem beneficije kojih za sada uopste nemam.
Ako imas kakav savjet gdje da gledam, kako da sve to provjerim da li je u redu ili nije bila bih ti veoma zahvalna. Ja do sada nista nisam mogla da izganjam u svoju korist.
Reply With Quote