View Single Post
Staro 08.10.2008, 17:43
srdjevic's Avatar
srdjevic srdjevic je offline
Administrator

Datum prijave: 19.05.2005
US lokacija: Chicago, IL
YU lokacija: Novi Sad, Srbija
Nepromenjeno

[quote=D$D;4340]Postoji mesecna karta.
Ovde ne postoji klasicni metro, mislim onaj sto ide pod zemljom ( ili ga bar ja do sada nisam video) .
Voz ovde ide na nekoj vrsti zelezne konstrukcije iznad puta, tako da nema dodira ostalim saobracajem( u gradu)

Mesecne funkcionisu na drukciji nacin nego li kod nas.
Mesecna kosta npr. za zapadna predgradja 120$.
Medutim ti sa tom mesecnom mozes da ides svuda okolo do te kilometraze npr. 45 km.
ako ides preko te kilometraze koja ti je na mesecnoj onda samo platis razliku u ceni.
Ovde postoji CTA, koji ide po gradu i Metra koja vozi svuda okolo, samo mi nije jasno da li ako kupis kartu za Metru mozes da se vozis sa CTA.
Da na mesecnoj nemas ime i prezime nego cini mi se samo pol osobe (musko, zensko") ,nisam bas 100% siguran.

Taksi od mene do aerodroma kosta oko 40$.Otprilike je aerodrom podjednako udaljen od mene i centra grada.Nisam koristio taksi ali vidim da imaju reklame na kojima pise koliko kosta do aerodroma.[/quote]

Uh, što ne volem kad dotaknemo X tema, pa moram na svaku da se osvrnem... :)
U pravu je D$D, ovde to nije klasični metro. Čak šta više, zovu ga "the L", od Elevated, upravo zato što su šine na platformama iznad zemlje...

CTA obuhvata vozove (L, dakle), autobuse, i tzv. Pace Bus (to su busevi koji operišu kroz predgrađa, ne u Čikagu). Metra je nešto sasvim drugo: to su veliki vozovi, recimo regionalni, povezuju Čikago (IL) sa okolnim state-ovima, dakle kao naš ŽTP.
Dakle, kad kažeš idem metrom (ne metroom), misli se na Metru. L se ne zove "metro", niti ga iko tako zove. Slobodno recite "di el"... Ni subway ga ne zovu, da se ne pomeša sa sendvičima... :grin:

Oba imaju mesečne.
CTA ima 2 opcije: prepaid ili monthly. U oba slučaja dobijate karticu nalik na kreditnu, i dopunjavate je ili online ili na stanicama (imaju automate). Prepaid je u principu "plati pa se klati", te ti skidaju "kredit" svaki put kad prođeš kroz ono čudo... Mesečna je 80 kinti, koju ja imam. Prolaziš, ne razmišljaš, a oni ti (isto bez razmišljanja) samo skinu kintu s računa svakog meseca.
Metra - nemam pojma, ne koristim je. Znam uopšteno samo:
Metra je ta koja naplaćuje po distanci (relaciji), stanice su podeljene u zone A-Z, tako da ako živite recimo u Wilmette (gde sam ja onomad bio), onda ste u zoni C recimo, tako da plaćate mesečnu po tarifi "zona A-C"...
U Metri se karta kupuje na šalteru (nemaju ih sve stanice), ili kod konduktera po malo skupljoj ceni. Kod njega - isključivo kešom može da se plati.

CTA je lakši, možete napuniti kreditnom karticom karticu odmah na stanici...

Sad proverih i sa kolegom koji rabi metru - ni jedan ni drugi nemaju slike ni podatke na kartici. Ja sam moju davao devojci kad meni ne treba - nema nikakvih problema, a sve već plaćeno... :;D:

Gde si ti tačno, D$D?

[quote=dreamerns;4315]Hvala puno na objasnjenju :-)
Ja slecem (ako sve bude u redu) u 18:10h. E sada, posto idem sa zenom, koliko kosta metro (ako se ne varam, koliko sam citao 5$)? Tj. ako nas je dvoje, da li se cela kombinacija isplati, ili je taxi onda zanemarljivo skuplji :-) ?
Nisu mi bas te karte za CTA najjasnije. Jel postoji tamo neka varijanta "mesecne karte" :-)[/quote]

E care, pa ti onda nema šanse da prođeš pasošku pre 7!! Javi se na PM ako hoćeš da izorganizujemo nešto... :obrva:

Karta za CTA je 2, a ako hoćeš "transfer", onda dodaješ 25c. Transfer je mogućnost da se u roku od 90minuta od prve vožnje ukrcaš na još jedan voz/autobus....