View Single Post
Staro 10.03.2014, 00:57
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik natural Prikaz poruke
Pozdrav forumasi,imam jedno pitanje koje bi mi moglo puno znaciti.
Stvar je ovakva ubrzo se trebam spremati sa fakultet određeni koji odaberem a sada me zanima koji od ova dva smijera odabrati (koji se posao vise trazi u USA,i naravno da je dobro placen) :
http://www.tvz.hr/strucni-studij-informatike/
http://www.tvz.hr/strucni-studij-racunarstva/
A takoder osim "Informatike" i "Racunarstva" u obzir dolazi i "Elektrotehnika"
http://www.tvz.hr/strucni-studij-elektrotehnike/

Zamolio bih clanove koji su u IT podrucju (i ostale) da pogledaju linkove ako imaju vremena.Hvala
Meni se ovo sve cini slicno, trogodisnji B.S. u pitanju, zar ne? Jedini problem mozda moze biti duzina trajanja studija sto je njima B.S. 4 godine. Ali moze da bude ali ne mora. Sirom zapadne Evrope ima takvih programa. Sve i da moras da dodas neke predmete to bi bili neki opsteg tipa kao npr. Music Appreciation, Public Speaking i slicno... Ja radim kao adviser izmedju ostalog na inzenjerstvu pa otud ovo razmisljanje naglas. Slicno je i na Electrical Engineering i Computer Engineering kao i na mom.

Moje licno misljenje (subjektivno) je da ti je ovo svo troje vise-manje slicno, a da ti uspeh u kasnijoj karijeri zavisi od ostalih faktora tipa sposobnost / karizma / sreca / snalazljivost.

Sta god od ovo troje da izaberes, zanimanja su koja su lepo placena i trazena.

Ja da sad upisujem faks ja bih izabrala Electrical jer si tu malo sarenije ekspertize. Mozes da radis kao programer ali ne mora da znaci. Mozes da radis kao hardware engineer i da dizajniras nove elektricne sisteme npr. PCBs ili neke senzore ili ko zna sta drugo. Mozda mozes da nadjes posao u vise firmi, a i dalje mozes da prodjes kao programer u nekima ako savladas npr Java ili C++ ili nesto tog tipa. A ako zavrsis informatiku, kuckanje ti ne gine do kraja zivota. Posao lepo placen ako znas da ga radis, ali mnogo zahtevniji u nekim najvise mozdanim aktivnostima. A ako radis kao inzenjer imas dosta i putovanja i dosta projektovanja nekih drugih stvari ne samo razvijanje, usavrsavanje kodova i programa. Meni se licno cini da je veoma mentalno zahtevno raditi kao programer. I da non stop moras da se zesce usavrsavas jer se ta oblast jako brzo menja. A npr u nekim oblastima elektrotehnike stvari se sporije menjaju tako da sama investicija u znanje bude malo trajnija. Provalis fazone i sibas. Npr. visoke struje, dalekovodi su dalekovodi, stanice su stanice. Ako radis u necemu kao American Power ili kako se vec zove, veliki deo posla je klasicna elektrotehnika/elektromagnetika.

Da dodam jos ako si inzenjer automatizacije i procesne tehnike veliki, veliki deo godine ces biti na putu. Oni obicno projektuju i instaliraju nove sisteme a kasnije ih odrzavaju ako se radi o projektnom birou. Neke firme ih imaju i na licu mesta da nadgledaju procese. U nekim firmama takav posao je ekstra palcen (znam neke preko 100 K u Intel-u, Oregon npr) ali oni su on-call. Ako ih zovu u 3 unoc da idu da "gase vatru" u fabrici tj da spasavaju neku situaciju, oni moraju da idu. Kazu da prosecno traju tri godine na takvom poslu i pored odlicne plate.

Last edited by vuxanne; 10.03.2014 at 01:07.
Reply With Quote