View Single Post
Staro 24.04.2007, 06:59
tiberije tiberije je offline
Član

Datum prijave: 17.03.2007
Nepromenjeno

Juce smo podigli pasose sa imigracionim vizama unutra. E sad da kazem par stvari onima koji se tek prijavljuju i koji ce biti izvuceni 2007 godine.
Prikupio sam sigurno 10-11 dokumenata koji su oni tamo naveli ali nas covek u ambasadi koji je vodio moj slucaj i koji je vrsio pregled dokumentacije pre razgovora sa konzulom mi je vratio sledece dokumente kao nepotrebne.
Uverenje iz opstinskog i okruznog suda da se protiv mene ne vodi spor, Uverenje iz vojnog odseka o regulisanoj vojnoj obavezi, potvrdu iz firme da radim na toj i toj poziciji 3 godine, i potvrdu iz banke o deviznim sredstvima na racunu. Sledece dokumente je pak zadrzao i oni su bili potrebni, posebno je istakao da je diploma (u mom slucaju fakulteta) najbitniji dokument u celoj toj stvari). Ostala dokumenta su:appointment letter koji se dobija iz Kentacky consular centra, policijsko uverenje da nisam osudjivan, pozivno pismo iz USA (to je pismo neke osobe iz USA koju znas,a u kome ti ona pise da je spremna da te primi kod sebe prvih nekoliko meseci dok se ne snadjes),Izvod iz maticne knjige rodjenih (moze se automatski izvaditi medjunarodni list koji ne zahteva prevod), Vencani list,diploma fakulteta (ili srednje skole), dve slike 2,5''x 2,5'' velicine, rezultati lekarskog pregleda koji se obavlja u jednoj od 3 navedenih klinika u BG. Vencani list, diploma i policijsko uverenje se prilazu zajedno sa prevodima od strane ovlascenog sudskog tumaca. Takodje posto sam ja vec bio u US i imao Social security number koji sam naveo u prijavi pokazao sam to onom nasem liku na uvid, konzul mi nije trazio. E da posto smo se ja i zena uzeli 20 dana pre intervjua kako bi i ona bila ukljucena u program, poneli smo i neke zajednicke slike iz raznih perioda naseg zabavljanja kako bi pokazali da se nismo uzeli samo zbog papira. Moj utisak je da ako doneses svu dokumentaciju koju traze i pritom ispostujes sve uslove (zdrav si, nisi osudjivan, imas trazeni stepen skolske spreme, dakle minimum srednju skolu) nema sanse da te odbiju. Nama cak nisu ni trazili potvrdu iz banke, verovatno zato sto sam vec bio 6 meseci u USA i time pokazao da sam u stanju da se snadjem i da zaradjujem dovoljno za podmirenje osnovnih zivotnih troskova.Sto se zene tice i ona je morala da prikupi svu dokumentaciju kao i ja s tim sto njoj nije trebala diploma srednje skole/fakulteta jer sam ja nosilac zelene karte. Da ne bude zabune i zena je dobila zelenu kartu kao i ja sa tim ogranicenjem da ta karta ima privremen karakter, koji prerasta u stalan nakon sto ona provede 2 godine sa mnom u braku.Sve u svemu krajnje opusten intervju, jos jedan savet za sve likove koji dobiju poziv na intervju radi izdavanja zelene karte, ako su u vezi i stalo im je da njihov partner podje sa njima neka se obavezno vencaju pre intervjua i neka to jave odmah ambasadi, oni ce vam reci da donesete vencani list na uvid i dace Vam obrazac za vasu suprugu/muza koji trebate popuniti i doneti zajedno sa ostalom dokumentacijom na intervju.I da jos nesto veoma bitno troskovi zdravstvenog pregleda u onoj privatnoj ordinaciji su mi bili 85$ pregled plus 2 vakcine koje kostaju oko 60$, dakle oko 150$ je potrebno za pregled, i potrebno je uplatiti u ambasadi 770$ po osobi radi pokrica troskova procisuiranja vize. Dakle pored sve ove dokumentacije trebace Vam jos oko 900$ dolara za pregled i izdavanja vize. Toliko i nadam se da ce ljudima biti od pomoci ovo moje iskustvo. Sto se tice mene i zene najverovatnije letimo zajedno u oktobru za USA, mada moze da se desi i da ja odem malo ranije kako bi zaradio nesto para i nasao stan pre nego ona dodje. No 5. maja imamo vencanje u crkvi i svadbeno veselje pa cemo nakon toga sesti i dogovoriti se, That's all folks i svima Vama zelim puno srece sa 2007 DV lotarry programom. Naravno hvala mnogo Meeloshu koji nas je sve ovde okupio i pruzio nam neprocenjivu pomoc u sto laksem savladavanju procedure oko dobijanja zelene karte.

Pozdrav

Tiberije