View Single Post
Staro 24.05.2014, 15:46
Tomislav1970 Tomislav1970 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 16.05.2014
US lokacija: Chicago
YU lokacija: Bg
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik free Prikaz poruke
Evo proslo je tacno 2 meseca od kako sam u US i tacno mesec dana kako sam bez zene i deteta, koje sam morao nazalost da vratim za Beograd. Ali da krenemo redom.

Cene rentanja su dosta nize od NYC, tipa za 1 bdr u mestu Clifton je 1100 $ dok je studio od 700 do 900$, naravno ove cene su ako imate solidan kredit score i dolazite bez deteta. Zasto ovo napominjem zato sto je to bio jedan od najvecih problema za mene u US. Ako dolazite sa detetom ili decom spremite se na gomilu nevolja. Meni se desilo da nismo mogli da iznajmimo stan i da sam zato morao da zenu i dete vratim za Beograd. Sta je problem u celoj prici. Ako hocete da iznajmite stan u NJ a isto vazi i za drzavu NY, vi po zakonu morate da detetu obezbedite sobu ili sobe ako ih i dolazi vise, sto znaci da nemozete da uzmete studio vec minimum 1 bdr. Onda da bi vi mogli da koristite taj stan u kojem ce ziveti dete pogotovu ako je mladje od 10 godina, landlord je duzan da na tom stanu obezbedi sledece: na svakom prozoru metalne resetke i detektore za dim na plafonu i sto blize podu(ti sto blize podu su valjda za ugljem monoksid koliko sam ja skapirao), i jos par nekih stvari oko brava na ulaznim vrtima. Ako neki landlord i pristane da vam iznajmi stan, a vecina ih nece jer sto da se muci i da ulaze kad iza vas ih stoji jos deseto bez dece,i sto da razmisljaju dali ce ih neko tuziti ili nece, cena skace ohoooooo. 1bdr vise nije 1100 nego je 1500$, pa onda treba da date 2 ili 3 kirije unapred plus jos depozit koji zavisi od vaseg kredit skora(a nas je bio nula), sto je mene i moju porodicu na kraju kad se podvuce crta kostalo oko 4000$ da samo iznajmimo stan, a gde je sve ostalo, a nemate nikakav posao i niste poneli 15000$ ili vise. Zato sam ja bio prinudjen da zenu i dete posaljem nazad za Srbiju da tamo prezime dok se ja nekako nesnadjem i ne obezbedim neki bolji izvor prihoda da bi mogli da startujemo kao ljudi, i najvise sto smo strahovali da bi socijalna sluzba mogla da dodje i da nam oduzme dete samo da je neko od komsija prijavio istoj, jer smo bili kod prijatelja koji su rentali 1 bdr a po zakunu nije smelo da nas 5 zivi na tolikom prostoru. Znaci sacekali smo da stignu SSN i GC i ja sam odmah kupio kartu za zenu i dete i oni su otisli nazad za Srbiju. Par saveta za sve koji jos nisu dobili vize ili nisu dosli u US a idu sa malom decom.

1. Dobro proverite zakone stejta u koji dolazite sa vasim prijateljima ili rodjacima kod kojih dolazite da nebi imali ovakve problema. Ja sam tu informaciju saznao kasno. To jest prijatelji kod kojih smo dosli nemaju dece a i sami se nekrecu u takvom drustvu i ljudi stvarno nisu znali za to.

Da li neto drugi ima vise informacija u vezi iznajmljivanja stana sa djecom?
Hvala
Reply With Quote