Jedno je kad neke stvari ne ukapiras i u zabludi si, a drugo je kad drugima to serviras kao savet, a totalna je dezinformacija, jer ni sama nisi upucena. Ja sa sigurnoscu pisem zato sto nemas na ovom forumu nekoga ko je bolje upoznat sa zdravstvenim sistemom Amerike: Ja sam lekar, profesor na koledzu zdravstvene struke u Cikagu sa americkim radnim iskustvom i u praksi i kao lekar u zdravstvenom osiguranju i u nasavi – sebe radi je bolje da poslusas sta ti ovde pisem a ne da se tu brecas i nemusto citiras stvari koje ne razumes.
Ti NEMAS pravo da polazes NCLEX jer imas samo srednju skolu, ukoliko imas visu medicinsku i to iskljucivo smer medicinska sestra (ne dijeteticar, fizikalna, rendgen i sl), onda preko agencije CGFNS za sertifikaciju stranih visih i fakultetski obrazovanih sestara mozes da dobijes pravo da polazes NCLEX (verovatno ce da traze jos neku razliku ispita cak i sa visom skolom pre nego sto ti daju zeleno svetlo za NCLEX), sto opet ne garantuje vizu, ali otvara mogucnost da posle perioda cekanja i uspesnog nalazenja ustanove koja je voljna da te sponzorise (za to ti treba veza, odnosno kako vole da zovu ovde "preporuka") pokusas da sredis papire.
Da ti sazvacem da shvatis: Posao CNA (bolnicar) ti ne otvara nikakva vrata i niko ne moze da ti sredjuje paire sa tim sertifikatom. CNA kurs ne mozes da upises niti mozes da izadjes na drzavni za bolnicara bez SSN-a. NCLEX ne mozes da polazes bez zavrsene minimalno vise skole, iskljucivo smer medicinska sestra.
O ovome je sve vec pisano, procitaj malo ispred, evo na primer iskustva ljudi ovde:
Citat:
Prvobitno poslao korisnik dr_misha
Vec sam pisao u proslosti oko pomoci za dobijanje RN licence u Kaliforniji. Srednja I visa (sada visoka) opsti smer nisu dovoljne da se postane RN. Pre par dana su mi zatrazili 4 predmeta da zavrsim, teoriju I praksu (Hirurgija, Pedijatrija, Psihijatrija I Ginekologija). Kontaktirao sam 25-30 koledza I univerziteta, svega 2 ili 3 su mi rekli da daju individualne casove ali da je lista cekanja vise od 2god. A iz Nursing Board-a su mi dali 3god da zavrsim sve, inace papirologija propada. Kako god okrenes nesto ne valja. Zakazao sam razgovor na Kaplan-u, ako tamo ne upali jedino sto mi preostaje jeste da probam da se doskolujem za Bachelor Nurse, kao sto mi je nekoliko njih I ponudilo. Ima li neko od vas bolju ideju?
|