View Single Post
Staro 18.10.2008, 18:57
V777's Avatar
V777 V777 je offline
Stari vuk

Datum prijave: 20.04.2008
US lokacija: US
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik paok32 Prikaz poruke
Zelenu kartu sam dobio na lutriji i do sada sam odrzavao status samo godisnjim dolaskom u USA. Sada, tj. posle 4god. sam stigao u CA, vencali smo se, i zanima nas da li ona moze dobiti na osnovu moje Zelene karte pravo na legalan boravak ovde, posto je ona na turistickoj vizi.
Zapravo da li na osnovu moje zelene karte, tj. jer je moja supruga moze dobiti socijalni broj i dozvolu za rad? Odgovori koje smo dobili od advokata, naseg prijatelja, su dosta obeshrabljujuci, navodno ona nema nikakva prava sve dok ja ne postanem drzavljanin. Pa me u vezi i sa tim zanima kakva je procedura za dobijanje drzavljanstva, kad moze da se konkurise, i posle koliko vremena bi ona dobila papire?
Ako je iko bio u slicnoj situaciji ili ima nekoga ko zna nesto, svaka informacija bi nam dobro dosla.

Ja sam o tome vec pisala ranije, sada sa svim promenama imigracinog zakona nedavno, ovaj deo je ostao isti. Meni nije jasno iz tvog posta koliko si ti dugo ukupno u te 4 godine bio fizicki prisutan u US?

Na sajtu http://www.uscis.gov/portal/site/usc...0045f3d6a1RCRD
Imas osnovne podatke o naturalizaciji. U rubrici s desne strane imas Related links I prvi je Guide for naturalization. Tu ti je Pdf aplikacija u kojoj imas SVE o naturalizaciji, svaki detalj, sta koji pojmovi znace, koje uslove moras da ispunis da bi dobio drzavljanstvo. Da ne bih previse opterecivala temu, ukoliko bilo koga interesuje, moze da pogleda temu - http://www.uscis.gov/files/article/M-476.pdf . Ako treba, postavicemo najvaznije detalje na sajt, bilo na posebni topic ili vec kako se dogovorimo.
U svakom slucaju, dok ti ne dobijes drzavljanstvo, nema vajde zena da dobije nikakve papire na tebe, a da moze da sedi legalno I da ceka zelenu kartu. Postoje raznorazne varijante da ona sedi tu, pocevsi od studiranja, ali to nije vezano za tvoje papire uopste…Znam slucajeve gde su ljudi ostajali posle zenidbe za GC, menjali status I dozvoljeno im je da ostaju I cekaju GC, ali je to veoma retko I desavalo se odavno; trenutno cekanje GC traje I po nekoliko godina , evo proveri na viza bulletinu, http://travel.state.gov/visa/frvi/bu...etin_4371.html , tvoja zena bi bila 2A grupa, znaci obradjuju se sad papiri koji su stigli pre 08. Februara 2004. Znaci pre 4,5 godina…ukoliko vi podnesete papire za njenu zelenu kartu kad ti dobijes drzavljanstvo, ona bi trebalo da dobije GC uslovnu za par meseci, jer nema red cekanja, onda je u prvom redu prioriteta, ne ceka broj, samo da se odradi procedura…

Ja ne znam kad ces ti da dobijes drzavljanstvo, jer ne znam koliko si dugo ziveo u US (treba ti min 30 meseci fizicke prisutnosti, ali kontinuitet je vazan, znaci nisi smeo da izlazis vise od 6 meseci godisnje); dokumentaciju treba da podneses u USCIS onog stata gde si ziveo najmanje zadnja tri meseca, plus mozes da podenses dokumentaciju tri meseca pre isteka 5 godina (sto Zana rece, 4 god. 9 meseci).

Puno pozdrava I puno srece.
Reply With Quote