Izgleda da je veliko broj ljudi u istoj nedoumici!
Kod mene je slična situacija kao i kod većine, prvo opcija nam je bila Kanada, međutim promjenili su se uslovi za imigraciju, pa smo se okrenuli Australiji, a u isto vrijeme igrali GCL. Nekako od marta/aprila ove godine sam skupio svu literaturu za IELTS i počeo da se spremam za ispit. Zvao sam i Britanski konzulat u Sarajevo oko termina prijave za polaganje i baš kad sam se odlčio uplatiti za polaganje izvuku nas na lutriji. U Americi imamo puno familije koja se jako dobro snašla i obećavaju nam sve, od smještaja pa do zaposljenja. Nakon 1. maja obavimo razgovor sa svima njima i odlučimo da je to završena stvar i da idemo u USA. Međutim desilo se ovo oko bulletina i završeno je sa brojem 40150 za ovu godinu, a naš broj za iduću godinu je 39xxx, pa opet čovjek ne može da bude siguran oko odlaska, jer ko zna sa kojim će brojem završiti DS2015.
A što se tiče Austrailje, evo koje uslove ja imam: diplomirani inženjer arhitekture, sa 6 godina radnog staža, imam 32 godine i na IELTS-u mi je dovoljno da imam minimalne bodove (6 iz sve četiri oblasti) da bih mogao pokrenuti aplikaciju, još ako budem tražio sponzorstvo neke od država to mi je još 5 bodova i onda je to skoro pa sigurna stvar. Međutim u Australiji ne znam nikoga, nemam ni poznanike tamo, pa mi je ova varijanta za Ameriku puno prihvatljivija, mada je Australija po svim parametrima jedna od najboljih zemalja za život.
E sada u svakodnevnom sam razmišljanju i nedoumicama šta da radim? Termini za IELTS su mi do kraja godine svaki mjesec, to je oko 150 eura, zatim verifikacija/nostrifikacija diplome mi je oko 600-700 eura + sudski tumač za prevođenje dokumenata + mnogi drugi troškovi koji izađu ukupno na cca 2 000 do 3 000 eura, da li da se izlažem troškovima za Australiju ili da čuvam pare za Ameriku, a ne znam da li ću i dočekati intervju?!
|