View Single Post
Staro 13.11.2014, 13:59
vuxanne vuxanne je offline
Amer

Datum prijave: 13.10.2009
YU lokacija: Bilo kuda kiki svuda
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik Kuguar Prikaz poruke
Moram da se osvrnem na nešto sto sam kod mnogih "amera" pročitao, a to je konstatacija da se mnogo radi...

Imam 33 godine, i više od 12 godina radnog staža. Navikao sam da radim, ali nisam navikao da budem plaćen dovoljno da četvoročlana porodica može normalno da živi. 8 godina radim po 2-3 posla, i znao sam da ne spavam skoro 40h. Ovo nije licna reklama ili CV, ali ljudi, kad se mora nije teško. Hoću da kažem da ima ljudi koji kukaju ovde na bilo kakav posao, i onda se šokiraju kada tamo negde odu, i shvate da moraju da rade punom parom.

Ovaj forum je izmedju ostalog i odlična priprema za sve da znamo sta nas čeka. Na žalost (našu, nas koji zelimo da odemo) ima dosta onih koji ovo igraju iz zezanja, odu, i vrate se brzo, da da, ima i takvih, mamina supa je najsladja.

P.s. Ovo "amera" sa početka, nema lošu konotaciju..
Veruj mi ovde ces slicno tako. Imati dvoje dece ovd euopste nije jeftino, treba to zaraditi. Najvise zavisi od godiste deteta.

Npr. ako su oba mladja od 5 godina:
1. Opcija jedan - jedan roditelj ne radi i cuva decu kuci (najcesca za strance)
2. Opcija dva - platis dva vrtica npr. ovaj koji ja placam treba ti 2 *865$ = 1730$. Minimalac je 7.25 $ po satu, skinu ti za porez recimo npr. 30 %. Koliko ti sati treba da zaradis za dva decija obdanista? (0.7*7.25=5.075; 1730/5.075`=341 h rada tj 42 radna dana - mesec traje samo 28-31 dana od po 8 h ili 21 radni dan od po 16 h - samo da radis za obdaniste, a gde je stan, hrana i ostale potrepstine). Znaci nema sanse da minimalcem platis dvoje dece da idu u vrtic.

Plus ako idu na fakultet, mesecno ti dodje na slicno. Npr moj student placa oko 430 dolara po kreditu. Po semestru uzmu oko 18. Godisnje ti je to oko 15480 dolara, tj. 1290 mesecno (samo za skolarinu) i tako 4-6 godina u proseku (ne zavrse ni ovde svi odjednom za 4).

Ne zelim da kazem naravno da je bolje kod nas, samo da vam dam neke realne brojeve da znate cisto o cemu se radi. Ako dodjete ovde i radite za neke minimalce sa dvoje dece, to dvoje dece cete slabo vidjati pogotovu ako sami radite. Ja koliko vidim samo kamiondzije (za to ti treba samo vozacka, dobra paznja, i zelja da zaradis vise od ovih poslova koji su jadnije placeni) uspeju da izdrzavaju porodice i salju ih na fakultet. Ovi sa minimalcima obicno imaju decu kojoj malo pomognu oko finansiranja fakulteta/visih skola a deca upadaju u dugove da to poplate. A ako je ok da dete ima samo srednju skolu (sto je i to ok, ovde i dalje preko 50% populacije nema vise obrazovanje - preko 40 % ga ima inace)

I veoma budite pazljivi kad citate postove forumasa kojima je zarada blizu ili preko sest cifara. Pogotovu ako neko zivi sto ovi kazu "dual income no kids" aka DINK lifestyle... To je nebo i zemlja u odnosu na novog imigranta sa porodicom. Daleko da je imalo priblizno. Kod nas nisi toliko daleko primanjima ako radis npr kao elektrotehnicar i npr kao elektro inzenjer. Ovde su slojevi izmedju plata jako jako veci.
Reply With Quote