View Single Post
Staro 10.02.2015, 18:17
Magelan's Avatar
Magelan Magelan je offline
Super Moderator

Datum prijave: 28.04.2010
US lokacija: Spartanburg, South Carolina; Jacksonville, Florida
YU lokacija: Mladenovac, Republika Srbija
Nepromenjeno Chicago Weather :)

Statisticki, nema neke preterane razlike izmedju BG i CHGO.

Medjutim... Zima traje po 6 meseci. Bude jako hladno do kraja aprila, a ta hladnoca cesto uhvati i dobar deo maja. Snega bude dosta, i zadrzava se dugo. Meni je recimo bilo cudno sto sam ocekivao da ce u martu vec da krene toplo kao sto bude u BGD pa onda april i maj budu pravo prolece... U CHGO beogradski mart je negde u maju... Prelaz izmedju zime i leta je samo par nedelja. Vetar duva cele godine i kada je hladno samo pogorsava efekat niskih temperatura. Vlaga je uvek visoka pa je zimi i to dodatni faktor koji produbljuje osecaj hladnoce, dok te leti na vrucini ta ista vlaga ubija. CHGO je na geografskoj sirini Skoplja, ali zbog nepovoljne geografije upliv hladnih vazdusnih masa u CHGO ulazi preko Kanade bez ikakve prepreke. Kad pogledas kartu bude ti i jasno zasto jer odavde do Severnog Pola skoro da je sve ravnica...

Leta su topla, ali kao sto rekoh, vlaga je ogromna. Tek je u junu dovoljno toplo za kratak rukav. Kupanje u jezeru je vrlo ograniceno jer se voda nikada ne zagreje dovoljno da bi kupanje bilo prijatno. Za ovih 5 godina nikada se nisam kupao u jezeru Michigan... Budu plaze prepune, ali tek po koji hrabri kupac u vodi...

Ovo je moj dozivljaj cikaske klime. Ja jesam zimogrozljiv pa mozda nisam objektivan Javice se i drugi clanovi koji zive ovde koji imaju mozda drugaciju perpcepciju