Citat:
Prvobitno poslao korisnik deep_dish
1.Pitanje je kako ce se taj zakon provoditi, i do sada je bilo takvih zakona koji su trebali da onemoguce ilegalno zaposljavanje, ali je primjena varirala od drzave do drzave
2. Iz licnog iskustva, preporucujem ti skolu za kamon, jer ces sve rijesiti za mjesec i po dana. Ako uzmes da vozis sa nekim, pa da te on vodi na polaganje, to moze da se oduzi jer dok se potrefi da on dodje u Chicago npr pa da vjezbas malo na poligonu, pa padnes npr... moze da se razvuce... Iz iskustava mojih drugova nekih koji su tako polagali, nije nikom bilo ispod 3 mjeseca. Auto skola je po meni bolja opcija. Ja sam isao u Road Runner (malo da izreklamiram Enesa  ), platio 1800$ i zavrsio sve za mjesec i po s tim da sam jednom pao pa morao cekati 2 sedmice da ponovim. 1800$ ces zaraditi za malo jace od jedne sedmice (uzmi da ces prelaziti 3000-4000 milja sedmicno puta 0.40$ pa racunaj). Moram da naglasim da prije toga u zivotu nisam sjeo ni u kombi, a kamoli u kamion.
3. Sa elektronskim log bookom se moze prelaziti dnevno nekih 600tinjak milja, dako da je to oko 3000milja sedmicno x 0.40 izlazi na 1200$, sto i nisu neke pare za petodnevno odsustvo. 1000$ sedmicno se moze zaraditi da vozis local ili regional, tako da si kuci skoro svako vece i vikend imas slobodan (200$ dnevno). E sad, o tom elektronskom log booku se prica zadnjih 10 godina i svake godine se uvodi sledece godine  Sve velike firme u Americi (Fedex, JB Hunt...) imaju te el log bookove zbog sebe prvenstveno. E sad, jedan podatak koji sam cuo prije par godina je da sve nase firme u Chicagu (i oko Chi) imaju oko 3500 do 4000 kamiona. A recimo ovi gore navedeni imaju po 40 000 - 50 000 kamiona! Koga boli uvo za 3-4 hiljade kamiona u 200 malih firmica... jednostavno nisu bitni  Tako da je pitanje da li ce i kada ce uvesti obavezu posjedovanja elektronskog log booka.
|
Deep dish, i ja se ozbiljno razmišljam da u početku vozim kamion, a kasnije da se prešaltujem na nešto drugo i neku drugu profesiju (otom, potom). Ni ja do sada nikada nisam vozio kamion (vozim auto aktivno 20 godina) i možda sam 10-ak puta vozio kombi, ali to su bile kraće relacije (do 50 km), pa se to iskustvo vožnje kombija može zanemariti. Ja sam izvučen na DV-2015, ali intervju mi je tek krajem maja, i ako prođe sve ok na intervju u ambasadi, finansijsku konstrukciju za put i za početak u USA, zatvorio bih tek na leto, tako da bih u USA došao tek u avgustu ili septembru (ako sve bude OK). Vožnja kamiona mi izgleda relativno OK za početak (relativno lako se pronalazi posao, ne radi se za minimalac i sl), tj. posao kojim se u početku mogu pokriti troškovi nekog normalnog života (renta, uzeti neki jeftiniji auto i sl) i eventualno staviti neka sića sa strane (ja idem sam, tako da su mi troškovi manji). Dakle, ozbiljno razmišljam da u početku položim za kamion (CDL ili kako se već zove ta prof.dozvola) i da u početku radim to. Pošto pominješ da se vožnjom po lokalu ili regional može zaraditi 1000$ nedeljno (bruto), interesuje me da li se teško nalaze ovakvi poslovi vožnje kamiona (local ili regional). Mene lično, naravno interesuje zarada (što veća, to bolje), ali ne po svaku cenu. Svestan sam da se na dugim vožnjama može više zaraditi, ali kada se sve sabere i oduzme, nisam siguran da ta viša zarada kompenzuje sva odricanja (spavanja po kamionima, a ne u sopstvenom stanu i u svome krevetu, duge vožnje i štelovanja log book-ova i kršenje propisa o bezbednosti što dovodi do zamora i povećanje rizika od nastanka saobraćajnih nezgoda, itd...). U svakom slučaju, ovaj posao nije lagan (to je očigledno). Dakle koliko je teško naći posao vozača kamiona za te kraće rute, tj. local ili regional, i da li je ponuda ovakvih poslova znatno manja od ponude za poslove vozača na dugim relacijama? Molim za odgovor tebe ili bilo koga ko vozi kamion u USA. Hvala na odgovorima i pozdrav svima....