Evo da malo oživim temu koja je jako zanimljiva i podjelim svoje iskustvo, pa možda nekome pomogne bar malo. Moje iskustvo se ne odnosi na Ameriku ali se odnosi na učenje jezika kao dijete.
Ja sam prvi i drugi razdred osnovne škole završila u Hrvatskoj a zatim sam sa roditeljima otišla u Švicarsku (njemačko govorno područje). Naravno njemački nisam znala ni beknuti. Prije odlaska roditelji su mi kupili crtiće na njemačkom nebi li naučila što god. Međutim ja sam iz tih crtića naučila samo kako se kaže "da" i "ne". Nisam baš nešto bila zainteresirana i bilo mi je to dosadno gledati a da ništa ne razumijem. Po dolasku u Švicarsku sam pola godine samo učila njemački i to na način da sam bila u grupi djece koja također kao i ja nisu znali ni riječi njemačkog. Imali smo učiteljicu koja je s nama naravno razgovarala samo na njemačkom. I mic po mic ja sam naučila njemački u pola godine, tako da sam idućih pola godine išla dalje u normalnu školu i to nastavila u 3. razred, znaći nisam propustila ništa. I super sam se uklopila.
S ovime hoću reći kako djeca puuuno lakše nauče jezik i to im se ne čini kao neki problem.
Ja sada imam dvoje djece (curicu i dečka od 7 i 6 godina). Curica sada završava prvi razred a dečko na jese tek kreće u prvi razred. Živimo u Hrvatskoj. Sada ovdje od prvog razreda uče engleski što mi se jako sviđa i curica je jako zainteresirana za taj jezik što mi je jako drago. I vjerujem da će joj to dosta značiti jednog dana kada (da ne kažem ako) odemo na drugi kontinent.
Eto, to je ukratko moja priča o učenjenju jezika. Nadam se da će bar za nekoga biti bar malo ohrabrujuća.