Citat:
Prvobitno poslao korisnik Mikeli
Pozdrav svim clanovima foruma, mene zanima da li ima neko ko se bavi transportom a da ima svoju firmu ili da radi u firmi koja bi zaposlila strance, naravno da bi se isti oduzio
|
Mikeli, nisam stručan i dovoljno kompetentan za ovu tematiku, ali mogu ti ukratko preneti situaciju na osnovu iskustva drugih (ima više ljudi na forumu koji su opisali svoja lična iskustva, preporuke, itd...).
Pretpostavljam da tražiš posao u Americi, ali nisi naveo kakav posao tražiš u transportnoj firmi (posao vozača, router a ili dispičera, ili...)?
Možda na forumu i ima ljudi koji imaju svoje transportne firme i svoje kamione, a ako takvih i ima ovde, ne verujem da su u mogućnosti da ti daju posao, a naročito ako želiš da voziš u Americi. Da bi radio kao vozač u Americi, neophodno je da imaš CDL (prof. dozvolu), a CDL ne možeš dobiti bez neke vrste radne dozvole (koja se teško dobija za ovu vrstu posla) ili bez zelene karte ili USA državljanstva. Drugim rečima, čak i kada bi neko i želeo da te zaposli kao vozača, on to ne može ako nemaš američke papire (ako imaš američke papire, onda je to druga priča i onda ovde možeš dobiti neke kontakte od nekih firmi ili sl). Bez američkih papira, teško ćeš naći posao kamiondžije u Americi, tj. prvo se pobrini da dobiješ američke papire (zelenu kartu), pa kad dobiješ zelenu kartu i položiš za CDL, onda nije veliki problem naći posao vozača (bar sam ja razumeo da vozači nemaju problem da nađu posao).
Kao dispičer možeš raditi i iz Srbije, tj. neke firme su odradili outsourcing ovih poslova i mislim da je neko pisao o tome na forumu. Ako radiš kao outsource dispičer (preko VoIP-a) iz Srbije za Američku firmu i za gazdu sa Balkana, imaćeš srpsku, a ne američku platu, a verujem da to nije ono što ti tražiš.
Ako tražiš posao vozača, a imaš odgovarajuće kategorije voz. dozvola i iskustva u međunarodnom transportu, bolje da posao tražiš u EU. Ako nemaš iskustva, kreni da radiš za naše firme, pa kreni da ga stičeš. Na Facebooku sam naleteo na grupu Vozači posao. Učlani se u tu grupu, mislim da tu možeš naći korisne informacije ili stupiti u kontakt sa drugim vozačima koji ti mogu koristiti.