Citat:
Prvobitno poslao korisnik ljupcho
ZA MAKEDONIJA:
Intervjuto bese pred 5 dena od dokumenti nosev sve sto ke mi padnese na pamet ama najpotrebni koj gi zemaa za nositelot:
- pasos i fotokopija od pasos
- od sud se vadi za NEOSUDUVAN i KRIVICNA EVIDENCIJA (dvata dokumenta se vadat na bit pazar sudot i kostaat po 320 denari moj sovet izvadete gi istovremeno se cekaat po 10 rabotni dena guzva e, i ne pomisluvajte bez ovie dva dokumeta da idete zosto edni gi vratija)
- MEGUNARODEN izvod od maticna kniga na rodenite ne postara od 6 meseci
- MEGUNARDONA vencanica ne postara od 6 meseci
- Vojska deka sum sluzel od opstina kade zivees se vadi imaat odelenie na minis. za odbrana
-Diplomata od sredno obrazovanie i zaverena na notar obavezno zosto orginalnata vi ja vrakaat
- Lekarsko od remedika kovertite
- affidavit of support i-134 (od sponzorot od amerika zavereno u amerika na notar + potvrda za plateni taksi, vo mojot slucaj zasto bev cn42xxx i bevme megu poslednite vo ambasada go baraa na site )
- Potvrda od banka deka imas depozit ke vidite na forumot za kolkavo semejstvo ide kolku pari treba da imate da ne se objasnuvam sega
- Sliki onie 5x5 ja nosev po 2 za sekoj a mi zemaa po 1 (u bimbo se 350 denari 6 fotografii)
- DS-260 aplikacijata i apointment letter kopirani ne gi zadrzuvaat ama mora da gi imas
* prevodi imav napraveno na nekoj dokumetni ama ne mi gi pobaraa
za soprugata e potrebno :
- megunaroden izvod na rodeni
- sud za neosuduvan i krivicna postapka
- pasos i fotokopija
- 2 sliki
- lekarsko kovertot
za decata :
- megunaroden izvod na rodeni
- pasos i fotokopija
- 2 sliki
- lekarsko kovertot
* mantu proba baraat za deca pod 14 godini se pravi na bitpazar poliklinika
* vakcinite da gi soberete za lekarsko ke trebaat site koi se navedeni
intervjuto celata procedura trae 4 saati, bidete opusteni i se ke pomine vo najdobar red zatoa sto od prv do posleden site bea ljubezni so sreka na site!
|
Cestito Ljupco! Mozee li malo pojasnuvanje okolu lekarskiot. Vi stavaa li extra nekoi vakcini ( na vozrasnite), i ako treba dali ve ispratija vo Zavod za imunizacija ili tamu gi primivte. Jas bev vo zavodot i od tamu izdavaat potvrdi za imunizacija no ako gi procitaat vo kniska ili kartonce. Kako gi najdovte site vakcini sto ste gi primile, za nas del od dokumentacijata ja nema po ambulanti, ne gi cuvaat ili gi mrzi da pobaraat. Za decata - Mantu probata ja napravi pred da odite vo remedika? Treba li da se zakaze vo bitpazar ili odma ja praat?