Juče (16.10.2015) u Američkom kutku održana je prezentacija programa DV2017, na kojoj je obraćen i deo procedure koji se tiče već selektovanih za DV2016.
Na pitanja su odgovrali predstavnik konzularnog odeljenja ali i sam konzul.
Nisam ostala do kraja, pa pozivam ostale forumaše koji su prisustvovali da podele ovde ono što sam ja propustila.
Ja ću ovde izdvojiti samo neke zanimljivosti (iako smo nešto možda već znali, ovo je ipak zvanično):
1.
Prilično je detaljna provera aplikanata! Iako smo možda stekli utisak da je nešto formalnost, zapravo samo tako deluje. Zato je jako važno TAČNO i BEZ GREŠAKA popuniti DS260. Dobro pregledati jer se kako su rekli greške smatraju NETAČNOM INFORMACIJOM.
2.
Nije moguće boraviti u USA po dva različita statusa, jedan poništava drugi. Ako ste u USA sa neemigrantskom vizom posebno je važno da npr. svog poslodavca, fakultet i sl. obavestite o promeni statusa. promena statusa može da utiče na uslove koje ste do tada imali (npr. promena visine školarine).
3.
Apliciranje za DV lutriju može da utiče na mogućnost dobijanja turističke vize!!! Potvrdila konzul lično. Konzul uzima u obzir celokupnu situaciju svakog pojedinačnog aplikanta i sve zavisi isključivo od njegove lične procene. Dakle ako ste se prijavili za lutriju, pokazali ste želju za emigracijom, a samim tim je upitno da li zaista želite da putujete turistički. Dakle učešće u lutriji utiče ali ne isključuje mogućnost dobijanja turističke vize. (
Iskreno mene je ovo malo ubedačilo, jer sada sam sigurna da neki meni bitni ljudi gotovo sigorno neće moći da mi dodju u goste, bez obzira što su davno odustali od želje da u USA žive 
)
4.
Potpuno je nepotrebno na intervju nositi bilo koju diplomu višeg ranga od 4-godišnje srednje škole!!! Naglasili su da ih apsolutno ne interesuje da li imate univerzitetsku, duoktorsku ili bilo koju drugu diplomu, dok god ispunjavate osnovni uslove. Jedino u slučaju da ste završili 3-godišnju srednju školu, a nakon nje višu ili fakultet neophodno je poneti diplomu više ili fakulteta. Naravno ovo ne znači da u prijavi i DS260 izostavite informaciju o diplomi višeg ranga!
5.
Dokumenta na maternjem jeziku se NE PREVODE!!!!
6. Opcija UNIVERSITY, NO DEGREE u DS260 se ne bira ni u kom slučaju! Ova opcija je prilagođena sistemu školovanja u nekim drugim zemljama i za nas u Srbiji ne znači ništa! (ovo je naravno bilo moje pitanje

)
7. Za ljude koji su završili višu školu potpuno je uredu (nije netačno) kao najviši stepen stečenog obrazovanja uneti UNIVERSITY DEGREE.
8. Promenu više različitih radnih mesta u okviru jedne iste firme nije potrebno unositi za svako radno mesto zasebno.
9. Oni razumeju kakva je situacija u Srbiji, pa tako
freelanceri mogu iskreno da unesu ono čime se bave.
Bila je gomila pitanja na koja smo već zilion puta čuli odgovor, tipa da li može da se prijavi više članova jedne porodice...i sl.
I za kraj....
Da, oni čitaju naš forum 
, i misle da su opisi iskustava sa intervjua vrlo simpatični