Citat:
Prvobitno poslao korisnik pelcer224
sta je zapravo Vocational school.
|
Za US Vocational School nemas adekvatan ekvivalent u Republici Srbiji. Ta opcija u stavci za skolovanje "does not apply" za nas
Sta je "Vocational School" zapravo? U US srednje strucne skole gotovo da ne postoje. Svi zavrsvaju srednju skolu - dakle kao kada bismo svi u RS isli u gimnaziju. Nakon srednje skole, ukoliko osoba zeli da dodje do zanimanja za koje nije potreban degree (do kog se dolazi na Colleges & Univesities), trening stice u Vocational/Technical School i to su najcesce certificate ili advanced certificate programi u trajanju od najcesce godinu dana. Nije ni meni bilo najjasnije sta je to, mada sam ukapirao kada sam zavrsio jednu od tih "Vocational Schools" (Practical Nursing Program)
U Srbiji postoji 5 stepen strucne spreme, ali se to ne moze uvrstiti u Vocational. Spolja gledano, nase trogodisnje skole (zanati) jesu nesto sto bih ja slobodno preveo kao "Vocational", medjutim to se kod nas upisuje odmah posle osnovne, a kod njih je prvo srednja, pa onda sve ostalo. Uzme vremena da se udje u stos sa njihovim skolskim sistemom...