View Single Post
Staro 02.11.2015, 12:15
BetterFuture's Avatar
BetterFuture BetterFuture je offline
Amer

Datum prijave: 01.10.2015
YU lokacija: Beograd, Srbija
Nepromenjeno

Citat:
Prvobitno poslao korisnik stole99 Prikaz poruke
Pozdrav,

Hrvat sam rođen u Francuskoj, cijeli život sam proveo u Hrvatskoj... zapravo osim rođenja nemam veze sa Francuskom.

Zanima me da li je zemlja preko koje imam pravo učestvovati Francuska ili Hrvatska?

hvala
Unapred se izvinjavam se zbog duzeg teksta koji sledi ali je jedini pravi odgovor na postavljeno pitanje (copy/paste iz pdf-a):

ŠTA IZRAZI “KVALIFIKOVANOST“, “PRIPADNOST PO ROĐENJU” I “ZEMLJA ROĐENJA” ZNAĈE? DA LI IMA BILO KAKVIH SITUACIJA U KOJIMA LICA KOJA NISU ROĐENA U KVALIFIKOVANOJ ZEMLJI MOGU DA PODNESU PRIJAVU?

Moţete učestvovati u ovom programu ukoliko ste roĎeni u zemlji koja se kvalifikovala za to. Ovo ne znači da morate ţiveti u toj zemlji. “Pripadnost po roĎenju” obično znači da je neko roĎen u odreĎenoj zemlji, bez obzira na zemlju trenutnog prebivališta pojedinca ili drţavljanstvo. U imigracione svrhe, “pripadnost po roĎenju” takoĎe se moţe odnositi na lice koje ima pravo da se kao njegova “zemlja roĎenja” navede zemlja u kojoj on/ona nije roĎen/a u skladu sa odredbama Odeljka 202(b) Zakona o imigraciji i drţavljanstvu.
Na primer, ako ste roĎeni u zemlji koja se nije kvalifikovala za ovogodišnji DV program, moţete traţiti da se kao vaša zemlja roĊenja navede zemlja u kojoj je roĎen vaš supruţnik. MeĎutim, budući da se vaša kvalifikovanost za učešće u programu bazira na vašem supruţniku, vama se neće izdati DV-1 useljenička viza osim u slučaju da se vaš supruţnik takoĎe kvalifikuje za učešće i ako mu je izdata DV-2 viza, tako da oboje morate zajedno ući u Sjedinjene Drţave koristeći svoje DV vize. Slično tome, maloletnom izdrţavanom detetu moţe se navesti kao “zemlja roĎenja” zemlja roĎenja jednog od roditelja.

Najzad, ako ste roĎeni u zemlji koja se nije kvalifikovala za učešće u ovogodišnjem DV programu, kao vaša “zemlja roĎenja” moţe se navesti zemlja roĎenja jednog od vaših roditelja ako nijedan od roditelja nije bio rezident zemlje koja se nije kvalifikovala za program u vreme vašeg roĎenja. Uopšte uzev, ljudi se ne smatraju rezidentima neke zemlje u kojoj nisu roĎeni ili naturalizovani po zakonu, ako samo posećuju neku zemlju, privremeno studiraju u nekoj zemlji, ili su privremeno stacionirani u nekoj zemlji iz poslovnih ili profesionalnih razloga u ime kompanije ili vlade iz zemlje koja nije zemlja u kojoj je podnosilac prijave roĎen. Ako traţite da vam se navede druga zemlja roĎenja, te informacije morate navesti na E-DV prijavnom obrascu, pod pitanjem br. 6. Molimo da budete svesni činjenice da navoĎenje pogrešne zemlje kvalifikovanosti ili roĊenja (tj. one za koju ne moţete podneti vaţeći zahtev) moţe diskvalifikovati vašu prijavu.
Reply With Quote